Nové byty i náměstí nabídne Čtvrť pod Hády

  • 8. října 2019,
  • 17:58,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Nové byty přinese Brnu plánovaná Čtvrť pod Hády. V první etapě vzniknou na místě bývalé továrny nejen desítky bytových jednotek, ale také náměstí, školka či dětská hřiště. Teď je vše v rukou stavebního úřadu.

Stáhnout video
Reklama

V areálu bývalé továrny v brněnských Maloměřicích a Obřanech vznikne nová čtvrť, která nabídne nové možnosti bydlení. Takzvaná "Čtvrť pod Hády" už je v plánu několik let, teprve teď se ale vize města i developera chýlí k naplnění.

"Stavebník začal výstavbu plánovat výstavbu již v roce 2009, nicméně než podal první žádost na stavební úřad, uteklo téměř 9 let," sdělil David Grund (ODS), radní, město Brno.

"Celá věc leží na stavebním úřadu, stavební úřad bohužel k tomu přistupuje velice zdlouhavě, pořád vyžaduje od nás nějaká nová vyjádření, ale my doufáme, že snad do konce roku bude územní rozhodnutí," vysvětlil Alexej Veselý, ředitel, Trikaya.

V nové čtvrti by mělo během, první etapy výstavby vzniknout zhruba 200 bytových jednotek různého druhu. Počítá se jak s klasickými bytovými domy, které by měly obklopovat centrální náměstí, tak s dvou až třípatrovými Viladomy nebo s řadovými rodinnými domky.

"Bude tady jeden zajímavý typ bydlení, my tomu říkáme interně klastry, kdy vlastně bytovka o nějakých dvaceti, třiceti bytech, sdílí společné nádvoří, společné zahrádky, lidi si tam můžou pěstovat zeleninu, a vytvářet takové komunitní bydlení jedné bytovky," vysvětlil Alexej Veselý, ředitel, Trikaya.

Čtvrť bude zahrnovat také prostor pro odpočinek a procházky, cyklostezku, která by měla vést od Maloměřického nádraží na Klajdovku a samozřejmě je myšleno i na řidiče, děti i seniory.

"Vznikne zhruba 270 parkovacích míst včetně podzemního parkování a domluvili jsme se i na vzniku mateřské školky.Vzniknou i bytové jednotky, ať už pro pečovatele nebo seniory," řekl David Grund (ODS), radní, město Brno.

 "Bude tady i dětské hřiště. Celý ten areál bude řešen tak, že budou vlastně zákoutí s různýma hřišti, které ale nechceme dělat pomocí klasických hřišťových prvků, ale chceme použít například starý seschlý kmeny, který odněkud dovezeme, děti si v tom budou chodit lézt jako v průlezce a celé by to mělo působit velice přirozeně, takovým nenásilným dojmem," popsal Alexej Veselý, ředitel, Trikaya.

Dopravní napojení bude na ulici Jedovnická a čtvrť by měla být napojena i na přímou linku MHD do centra města. Odhadované náklady na vybudování infrastruktury, které uhradí stavební firma, by měly být ve výši sta milionů korun. Následně by měl majetek přejít do vlastnictví města, které zajistí jeho správu. Stavět by se mělo začít do dvou let.

"Začátek stavebních prací je plánován na leden 2021," doplnil David Grund (ODS), radní, město Brno.

Dohromady ve čtyřech etapách výstavby by v lokalitě do budoucna mohly vzniknout až dva tisíce nových bytů, což je v současné bytové nouzi v Moravské metropoli příjemná vize. Je to ovšem běh na dlouhou trať.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu