Projekt Dáme na vás jde do finále

  • 11. října 2019,
  • 12:38,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Do velkého finále participativního rozpočtu postoupilo třiapadesát projektů. Celkem z jedenadvaceti kategorií mohou občané vybírat, co se ve městě změní. Ve hře je například vznik sportovních hřišť, rozšíření zelených ploch nebo více toalet.

Stáhnout video
Reklama


Do dalšího kola projektu Dáme na vás, ke může veřejnost hlasovat o tom, co se v Brně změní, postoupilo třiapadesát projektů. Při prohlížení galerie těch nejlepších je možné získat obrázek o tom, o jaké změny mají Brňané největší zájem. V některých městských částech, například v Králově poli, mají občané priority různorodé.

"Do projektu Dáme na vás, do jeho finále, jsou zapojeny tři projekty, jeden se týká zřízení WC na zdejším hřbitově, další návrh se týká vybudování přechodu na ulici Tylova a ten třetí je vybudování nového parku v sídlišti Sadová," uvedla Olga Pelcová, tisková mluvčí, Brno-Královo Pole.

Není divu, že se oblasti zájmu liší. Do hlasování o projektech participativního rozpočtu se mohou zapojit lidé různého věku i zaměření. Některé skupiny ocení více kultury a sportu, jiné více zeleně a dalším zase záleží na kultivaci veřejného prostoru.

Přesto, že dotazovaní zmiňovali kulturu, je mezi finálními projekty pouze jeden, který spadá do této kategorie. Tím je nápad umístit obrazy na stěny domů v brněnském Bronxu.

"Ta čtvrť mě velice zajímá a zajímá mě na ní mimo jiné to, jak se její velmi špatná pověst z minulosti drží, přesto, že za posledních deset, patnáct let se tady událo veliká spousta změn k lepšímu samozřejmě, a proto jsem si říkal, že by to chtělo dát té čtvrti i nějakou výraznější, jakoby vnější tvář," vysvětlil Martin Reiner, autor jednoho z projektů.

Další projekty, třeba ty, které doporučilo Brno-střed, se zase zaměřují například na handicapované nebo děti.

"Je to houpačka pro děti vozíčkáře, dále je to rozšíření parku Anthroposu o další hřiště s prolézačkou mamuta," sdělil Vojtěch Mencl (ODS), starosta, Brno-střed.

Největší počet projektů, které se dostaly do finále, se zaměřuje na sport. Hlasovat je možné o vzniku parkurových hřišť, multifunkční haly nebo kluziště. Občané se tak mohou zapojit do rozhodování o podobě a chodu města Brna.

Během října se s projekty, které byly posouzeny jako proveditelné, bude možné setkat na výstavě na náměstí Svobody. O tom, které projekty zvítězí, rozhodnou občané v listopadu.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu