Prostory pro zvířata v brněnské ZOO se rozrostou

  • 14. října 2019,
  • 18:20,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Brněnské zoo přibudou nové prostory pro žirafy a na návštěvníky bude také už příští rok čekat nový zvířecí druh - Pižmoni. Podle názvu by se mohlo zdát, že se jedná o malá roztomilá zvířátka. Zdání ale může klamat.

Stáhnout video
Reklama

Do brněnské zoo se nejen rodí nová mláďata, ale také se počet zvířat v budoucnu rozšíří i o nové druhy. Pro ty, na které už jsme v Brně zvyklí, zase město plánuje vybudovat nové prostory. Vidět například v Brněnské zoo žirafy bylo v minulých letech možné pouze v létě. To se ale brzy změní.

"Dneska jsou prostorách, které nejsou přístupné návštěvníkům. My postavíme novou budovu, jako zimní útočiště těch žiraf, tak aby návštěvníci měli přístup a mohli i v zimním období se na žirafy dívat," uvedl 1. Petr Hladík 1. náměstek primátorky, město Brno.

Vzniknou tak dvě nové stáje, obslužné prostory a především nová vyhlídka. Město na přístavbu stájí pro 4 žirafí dámy v Brněnské zoo vyčlenilo 8 milionů korun. Přibude díky tomu i nové čtyřmetrové oplocení výběhu v délce necelých dvaatřicet metrů. Začít se stavbou by se mělo letos v listopadu. Nových prostor se kromě žiraf dočkají v blízké době i další obyvatelé zoo.

"Ještě plánujeme upravit expozici pro lední medvědy, to v nejbližší budoucnosti, doufám, že to stihneme ještě letos a příští rok bychom měli začít stavět a snad i otevřít expozici, která se jmenuje výlet do pravěku, kde budou dinosauři, mamuti a podobná zvířata," vysvětlil Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Kromě dinosaurů, kteří pravděpodobně nebudou potřebovat příliš prostoru pro pohyb, přibudou do zoo také pižmoni, pro které se už teď připravuje nový výběh. V něm by se už příští rok měly prohánět pársetkilová mohutná stvoření.

"Je to krásné velké severské zvíře patřící do čeledi turovitých, takže návštěvníci se opravdu mají na co těšit," popsal Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Výběh bude situován v dolní části zoo a zvířata bude možné pozorovat například z vyhlídky u výstupu z Tygřích skal. Měl by mít více než 700 metrů čtverečních a bude zahrnovat jednak přírodní prostředí a jednak novou krytou budovu. Na tento projekt vyčlenilo město 11 milionů korun.

"My máme pižmoně dlouhodobě v naší chovatelské koncepci a už několik let usilujeme o to, abychom je tu mohli mít a jsme moc rádi, že rádi, že nám teď vedení města přislíbilo finanční prostředky na to, abychom jim mohli postavit novou expozici," Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Tím se navýší počet druhů zvířat v Brněnské zoo, který se už teď pohybuje kolem čtyř set. Naplňuje se tak záměr města rozvíjet nabídku zoologické zahrady a zvýšit její atraktivitu jak pro Brňany, tak turisty.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu