Nový projekt učí děti, jak bezpečně zacházet se psy

  • 15. října 2019,
  • 18:51,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Projekt Dítě a pes učí, jak se bezpečně chovat k čtyřnohým mazlíčkům. K uspořádání seminářů vedly organizátory četné případy, ve kterých dítě zranil právě pes. Zkušený kynolog připomíná, že zvíře může být kamarád, ale musí mít nastavená jasná pravidla.

Stáhnout video
Reklama

Na základní škole Chalabalova byl spuštěn pilotní projekt, který má za úkol seznámit děti s principy chování psů a se zásadami, které by měly dodržovat, aby se jejich přátelství s domácím mazlíčkem obešlo bez zranění.

"Rozhodně tyto projekty k té standardní výuce těch základních znalostí - matematika, dějepis, český jazyk, vítáme,“ uvedl Karel Kalivoda (ANO), místostarosta, Brno-Kohoutovice.

"My přicházíme s prvním pilotním projektem, a to je Dítě a pes, který podporuje i město Brno, za což děkujeme, za finanční podporu, a máme nachystány i další projekty," sdělila Kateřina Jarošová, finanční ředitelka, Help4Life.

V první fázi projektu absolvovaly tři třídy žáků přednášku, kde jim zkušený psovod představil zásady bezpečného soužití se psem.

V druhé fázi obdržely rodiny dětí dotazník, který společně vyplnily. Na jeho základě pak organizátoři společně s psychology vyhodnotí, ve kterých rodinách je způsob soužití se psem rizikový. Těm pak bude poskytnuta možnost zúčastnit se zdarma seminářů a poradit se s odborníky. Jedním s impulzů pro vznik tohoto projektu jsou vysoké počty dětí, napadených psem.

"V Jihomoravském kraji za loňský rok, a letos jsou ta data velice podobná, máme zhruba sto případů, kdy došlo k pokousání člověka psem a k nějakému zranění a zhruba třetina z toho opravdu bohužel spadá na děti," vysvětlila Barbora Truksová Zuchová, tisková mluvčí, ZZS JMK.

A nejedná se pouze o drobná zranění končetin, ale také o vážná poranění. Často pes zaútočí na obličej dítěte. Ať už nechtěné pokousání či úder náhubkem může křehké dítě ve finále stát i život. Podle kynologa Miloslava Mazálka je největším rizikem, když se majitelé k psovi chovají jako k sobě rovnému.

"Je potřeba vždycky s tím psem zacházet tak, abychom určovali pravidla my a ne to zvíře," popsal Miloš Mazálek, kynolog.

Děti, které absolvovaly pilotní přednášku si se svými domácími mazlíčky běžně hrají a toho, že by je jejich pes mohl pokousat se nebojí.

Poradit s odborníky se rodiny dětí mohou i v případě, se se teprve rozhodují nejlepšího přítele člověka do své rodiny přivést. Na správnou výchovu je třeba myslet už od začátku.

"Je důležitý, aby si vždycky o tom zvířeti o tom plemeni přečetli něco nebo navštívili nějaké kynologické cvičiště, kde jim řeknou, jakým způsobem mají se zvířetem zacházet, se psem, jak ho mají vychovávat a podobně," doplnil Miloš Mazálek, kynolog.

V případě, že se pilotní projekt osvědčí, budou se i v dalších školách moci děti naučit, jak si se psem vytvořit zdravý vztah plný lásky a her, bez rizik.




Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu