Brno je atraktivním městem pro sprejery

  • 16. října 2019,
  • 19:02,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Stejně jako v ostatních městech najdeme na mnoha místech v Brně graffiti. Může se jednat o ošklivé nápisy, ale i o umělecká díla, která veřejný prostor zkrášlují. Pro takové umělce jsou ve městě vyčleněny plochy, na které lze sprejovat legálně.

Reklama

Zastávky, stěny domů, konstrukce mostů. To vše jsou atraktivní plochy pro sprejery, jejichž řádění se nevyhýbá ani Brnu.

"Opakovaně se strážníci setkávají s posprejovanými zastávkami a to jak s chodníky na těchto zastávkách, tak také s pomalovanými skly, vlastně v těch čekárnách, nebo potom jsou to ale i odlehlejší místa, nedávno se strážníci setkali s popsaným kontejnerem poblíž sběrného dvora v jedné z okrajových částí města Brna,“ uvedla Tereza Kadrnožková, tisková mluvčí, MP Brno.

Graffiti ale může veřejný prostor nejen zošklivit, ale naopak zkrášlit, když je vkusné a když se objeví na místech, které město pro tyto účely vyčlení. Že může mít graffiti pozitivní i negativní dopad na podobu města vnímají i jeho obyvatelé.

V některých částech města jsou k dispozici plochy, kde mohou sprejeři svá díla prezentovat legálně. V Brně se jedná například o zeď tramvajového nadjezdu na ulici Rennenská a nebo či o mostní konstrukci v ulici Křižíkova v Králově Poli. Většinou jde o domluvu sprejerských spolků se soukromými subjekty a pouze jedna plocha je zlegalizovaná od Brněnských komunikací.

"Jsou místa, jako jsou třeba malá městečka na Sardínii, kde tohle má téměř stoletou tradici a opravdu jsou to krásný obrazy, které mají ten lokální kolorit. Pak je takový ten opravdu moderní streetart, který ovšem velmi často se dotýká kýče. Takže odpověď je taková, že ty věci můžou být velmi dobrý a taky nemusí," popsal Martin Reiner, umělec.

Existují také plochy, které jsou stylem graffiti vymalovány na zakázku, s určitým zadáním a se snahou prostor zpříjemnit.

"Když jsme uváděli do provozu workoutové hřiště na ulici Kartouzská, tak jsme jednu ze zdí, která toto hřiště oplocuje nechali vymalovat stylem Graffiti. Motivem tehdy byl workout," sdělila Olga Pelcová, tisková mluvčí, Brno-Královo Pole.

Do takových projektů jsou ale často umělci pečlivě vybírány a běžný sprejer se k nim nedostane. A tak své dílo často umisťuje na nelegální plochy, za což i nevinným kreativcům s pouhou fixou může hrozit značný postih.

"Z hlediska zákona není tím nelegálním graffiti pouze nějaká velká malůvka sprejem, ale může se jednat například i o to, že někdo popíše třeba zeď nebo chodník lihovým fixem nebo nějakou jinou barvou. V tomto případě se může jednat o trestný čin, kde hrozí odnětí svobody až na jeden rok," doplnila Tereza Kadrnožková, tisková mluvčí, MP Brno.

Sprejeři v tom ale nejsou sami, existuje několik spolků, kde se mohou učit od zkušenějších, zjistit, co se smí a nesmí a pomoci komunikovat s městem a případně vyjednat více legálních ploch.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu