Prototyp představí například digitální sochy

  • 16. října 2019,
  • 19:08,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Festival umění, vědy a technologií „Prototyp“ opět zaplní pavilon A brněnského výstaviště. Představí své vize budoucí spolupráce zdánlivě oddělených sfér společnosti - moderních technologií a umění. V rámci festivalu budou probíhat workshopy, přednášky a také nově festival „Brno Mini Maker Faire 2019“.

Stáhnout video
Reklama

Brněnské výstaviště, konkrétně jeho pavilon A, bude o víkendu rájem pro umělce, vynálezce, kutily i milovníky moderních technologií. Šestý ročník festivalu Prototyp v sobě tradičně spojuje právě tyto, zdánlivě nesouvisející obory.

“My se snažíme propojovat ten regionální inovační ekosystém. Je v tom velký potenciál, že je to akce, která tyhle aktivity bude pod jednou střechou, nejen na podzimním festivalu, ale během celého roku prezentovat. Takže se snažíme propojovat ten umělecký svět se světem brněnských technologických firem a využívat potenciál toho regionu,” sdělil Michal Okleštěk, koordinátor festivalu Prototyp.

Brněnská hvězdárna a planetárium festival už několikátým rokem podporuje a letos se jej bude také aktivně účastnit.

“Letos jsme navíc zapůjčili náš nafukovací měsíc, model, který vzbuzuje úžas pokaždé, když ho někde instalujeme, který bude vystaven v pavilonu A, takže bude poprvé veřejně takhle pod střechou. Protože je těžké jej takhle instalovat, tak do konce roku už se s ním jinde zcela jistě nikdo nepotká,” uvedl Jiří Dušek ředitel, Hvězdárna a planetárium Brno.

Brno je městem, kde kreativní, tvořiví a nápadití lidé dostávají dostatek prostoru. Festival Prototyp tak zcela logicky podporuje také Jihomoravské inovační centrum.

“Jihomoravské inovační centrum podporuje podnikavost a podnikatele v tom, aby byli globálně úspěšní a pro nás je prototyp velmi zajímavou akcí. Právě proto, že spojuje kreativce s vědci a technology a vidíme v tom velkou příležitost pro tento region. JIC provozuje digitální fab lab, která bude i k vidění na akci Maker Fair, která je s Prototypem spojena,” popsal Michal Veselý, marketingový ředitel, JIC.

Přehlídka inovátorů a vynálezců Brno Mini Maker Faire 2019, se v Brně na Prototypu představí vůbec poprvé a nabídne prostor novodobým kutilům a takzvaným makerům.

“Je to primárně festival, kde mají možnost tvůrci, kteří doma něco vyrábí, nebo různé skupiny organizační nebo zájmové, mají možnost ukázat, jaké aktivity dělají, a hlavně potkat lidi, kteří se zajímají o to samé.můžou se potkat a třeba si předat nějaké zkušenosti a třeba je potom společně dál rozvíjet,” řekl Daniel Jirotka, organizátor Maker Fair Brno.

Prototyp je už tradičně místem originálních vizuálních efektů a performací.

“Vystavujeme umění, které přesahuje do technologií, takže bude spousta různých instalací, jak zvukových, tak světelných, tak audiovizuálních. Bude tam virtuální realita, rozšířená realita, bude tam i klasické médium malby, takže to spektrum je opravdu široké,” doplnila Nelly Hejkalová, kurátorka umělecké expozice, Prototyp.

Prototyp samozřejmě ukáže i sochy, vytištěné na 3d tiskárnách. Překvapení na návštěvníky bude čekat prý i na toaletách a zájemci si o víkendu na výstavišti budou moci vystřelit z největšího vzduchového děla na světě.




ZOŠI AGRO, s.r.o. - 001
Nové Bránice
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu