Kostel svaté Máří Magdaleny je v zoufalém stavu

  • 17. října 2019,
  • 11:49,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Kostel svaté Máří Magdaleny v centru Brna je kvůli opravám uzavřen. Je totiž v havarijním stavu a čekají ho rozsáhlé opravy. Město přispělo na opravu střechy, ale další nutné opravy si vyžádají i další finanční prostředky.

Reklama

Do kostela svaté Máří Magdaleny v centru Brna se návštěvníci ještě nějaký čas nepodívají. Kvůli náročným opravám je totiž uzavřen. Začalo to drobnými prasklinami. Později se zjistilo, že pod kostelem praskla vodovodní přípojka a celá budovu podmáčí voda. Praskliny se zvětšovaly, stěny se pomalu propadaly a bortit se začala i věž kostela.

"Na základě těch zjištění, které jsme měli, tak hned od začátku jsme měli kontaktovaného statika a začali jsme hledat tu příčinu a hlavně jak to zastavit to sedání, protože to sedání bylo velmi agresivní a šlo to tak dva tři centimetry za ten měsíc. A nejenom, že věž začala klesat dolů, ale začla se i naklánět," sdělil Libor Kubíček, stavební inženýr, Biskupství brněnské.

Kostel tedy musí podstoupit rozsáhlé opravy. Jak dlouho ještě bude kostel uzavřen se zatím odhadnout nedá.

"Nyní se k němu zpracovává projektová dokumentace, která právě řekne, jakým způsobem by kostel měl být opraven a také řekne to, za jakou částku by měl být opraven," popsal Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí, město Brno.

"V současné době tady máme postavené lešení v tom kostele, v presbitáři, je to zejména proto, že jsme zjistili, a potřebovali jsme se dostat k těm největším trhlinám v tom kostele, a zjistili jsme, že máme rozjetou klenbu. Čili klenba se nám rozestoupila do stádia, že je to nebezpečné, takže teďka, v této chvíli řešíme podepření a zajištění aby nedošlo k další destrukci. Následně, souběžně s tím, budeme dělat projekt té opravy," doplnil Libor Kubíček, stavební inženýr, Biskupství brněnské.

Samotné podepření by mělo být hotovo v řádu několika týdnů ale tvorba projektu zabere více než půl roku. Vzhledem k tomu, že je kostel památkou, musí být veškeré plánované opravy konzultovány s památkáři. Náklady na opravy by se podle odhadu mohly vyšplhat na deset milionů korun a peníze na opravu půjdou z několika zdrojů.

"Kostel je pojištěn. A je pojištěn i proti tomuto typu poškození, tou vytékající vodou. Čili to, co půjde, tak určitě půjde z té pojistky. Další peníze určitě ze sbírek a když by ani to nestačilo, tak budeme muset žádat o nějaké dotační příspěvky. Já teda nepředpokládám, že by někdo řekl, že ten kostel se kvůli tomu neopraví, to ne," popsal Libor Kubíček, stavební inženýr, Biskupství brněnské.

Už jednu dotaci na opravu kostela město nedávno schválilo. Ještě před zjištěním rozsáhlého poškození totiž bylo potřeba opravit střechu kostela, do které zatéká.

"Město Brno obdrželo žádost na zajištění střechy kostela svaté Máří Magdalény ve výši 453 tisíc korun, následně zastupitelstvo města Brna schválilo poskytnutí dotace ve výši téměř 340 tisíc korun, což jsou tři čtvrtiny z této částky," dodal Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí, město Brno.

Střecha už se opravuje a celý kostel tak postupně dostává pomyslnou zdravotní injekci, aby ustál celkovou rekonstrukci. Lidé, kteří byli do kostela zvyklí docházet, mohou očekávat, že opravená budova se opravami na první pohled nezmění. Do té doby, než se zde budou moci opět ponořit do motliteb mohou využít nedaleký Kostel Nalezení svatého Kříže.




ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu