Uschlé smrky v Čertově rokli nahradí nová vegetace

  • 18. října 2019,
  • 11:54,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Ekosystém v Čertově rokli na Lesné trpí rychlým odtokem dešťové vody. Zdejší silnice vodu bez užitku odvádí a dochází také ke splavování nejcennější svrchní vrstvy půdy. Brněnští radní doporučili Zastupitelstvu ke schválení investici na nutná opatření v dané oblasti.

Stáhnout video
Reklama

Situace v Čertově rokli se rapidně zhoršila po vykácení smrků, napadených kůrovcem. Vzhledem ke stávajícím klimatickým podmínkám je pro zachování přírodního charakteru Čertovy rokle a přilehlého okolí nutné obnovit zeleň, ale především zbrzdit odtok vody z oblasti

“My jsme se rozhodli částkou 1,2 milionu korun podpořit městskou část Brno-sever, aby mohla udělat taková opatření, aby došlo k lepšímu vsakování té vody,” popsala Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

K pokrytí těchto výdajů je navrženo využít finance z rozpočtu Odboru životního prostředí Magistrátu města Brna.

“Loni tam bylo vykáceno poměrně hodně smrků, které uschly kůrovcovou kalamitou, schnou borovice díky suchu a i další smrky jsou napadeny kůrovcem,” uvedl Petr Hladík, 1. náměstek primátorky, město Brno.

Město plánované stavby připravuje s vědomím nutnosti kvalitního hospodaření s vodou, pečlivé péče o zeleň a boje proti tvorbě tepelných ostrovů.

“ Ráda bych doplnila, že současné vedení města Brna si je vědomo této situace, nejen v Čertově rokli, ale obecně na území města Brna. Tudíž všechny kroky, které děláme, třeba i u nových staveb, tak děláme s tím vědomím, že je musíme dělat tak, aby právě bojovaly proti suchu. Proto jsme také spustili program SUWAC, Velmi nám záleží na tomto postupu, který bude šetrný k přírodě,” sdělila Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Před samotnou výsadbou nových dřevin však musí přijít opatření, která dokážou zadržet na stráních vodu, aby nestékala a neodplavovala tak zeminu.

“Budou vytvořeny jakési zatravněné příkopy, hrázky z dřevěných kůlů, ty svahy budou osázeny keři tak, aby ten kořenový systém zadržel stíkající vodu,” doplnila Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Čertova rokle bude postupně osázena novými stromy. Samotný projekt je ve fázi přípravy, jaké dřeviny budou konkrétně v těchto místech vysázeny se ještě neví.

“Odborníci, arboristé řeší, jakou skladbu dřevin, keřů vysadit, aby do budoucna v Čertově rokli k podobným kalamitám nedocházelo. Zároveň ta technická opatření mají zamezit té vodní erozi,” dodal Petr Hladík, 1. náměstek primátorky, město Brno.

Kalamitní situaci v Čertově Rokli musí městská část Brno Sever, respektive město Brno, nutně řešit. Zda k tomuto řešení přispěje i radou navržená více než milionová investiční dotace rozhodne na svém listopadovém zasedání Brněnské Zastupitelstvo.




ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu