Profesionální hasiči v Brně oslavili 155 let

  • 7. října 2019,
  • 11:47,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Brno má své profesionální hasiče už 155 let. Při této příležitosti uspořádal Hasičský záchranný sbor oslavy na Dominikánském náměstí. Hasiči pro veřejnost připravili ukázky techniky, ocenili své nejlepších členy a také se zde odehrál slavnostní slib nováčků.

Stáhnout video
Reklama

Na jaře roku 1864 vznikl v Brně první placený hasičský sbor. Sestával ze šesti lidí – kominíka, zedníka, dvou tesařů a dvou silných mužů k obsluze stříkačky. Nově vytvořenému sboru byla jako sídlo přidělena Stará radnice, kde měl k dispozici prostory pro mužstvo i stáje pro koně. Dnešní vybavení hasičů je s tím starým nesrovnatelné a při příležitosti 155.výročí si mohli lidé na Dominikánském náměstí tu nejmodernější techniku prohlédnout.

“Ten pokrok je velký, ať už v obměně té hasičské techniky, je tam pokrok i řekněme v rekonstrukci nebo revitalizaci hasičských stanic. Samozřejmě, tam máme ještě rezervy, potřebujeme některé stanice úplně obměnit. Samozřejmě, vůbec ta technika, kterou hasiči používají, se modernizovala, systém řízení, ť už je to přímo na místě zásahu, nebo z místa operačního střediska, tak se také vyvíjí dopředu, takže si myslím, že jsme z tu dobu udělali velký kus práce,” vysvětlil Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí, HZS JMK.

Sto padesát pět let už je úctyhodné výročí a proto je potřeba to důstojně oslavit.

“Spojili jsme to s udělováním medailí, slavnostním slibem našich nových příslušníků a také s předáním hasičské techniky,” sdělil Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí, HZS JMK.

Moderní technika je nutnou podmínkou pro tuhle práci, ale alfou a omegou budou vždy lidé. Jak bylo řečeno, součástí oslav byl slavnostní slib nováčků. Stát se profesionálním hasičem chce oproti běžnému zaměstnání něco navíc a většina hasičů nebere své povolání jen jako práci.

“Často jsou to lidé, kterým je blízké to, že se snaží pomáhat, to je asi sjednocuje v rámci toho sboru. Musí projít poměrně přísným výběrem - fyzické i psychické testy, musí být způsobilí k té činnosti,” doplnil Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí, HZS JMK.

“Věřím, že se na nás kladou vysoké nároky, jak po fyzické, tak i psychické stránce, co se týče školy i učení, i ve výcviku v polygonech a zahořelých kontejnerech. Pro nás je to po fyzické i psychické stránce těžké,” popsal Martin Smejkal, strážmistr, HZS JMK.

Stát se hasičem - podobný sen nebo přání má mnoho malých kluků, ovšem u některých tato touha přetrvá i do dospělosti.

“U mě to byl v podstatě takový můj sen, který jsem si chtěl splnit už od řekněme dětství. Na střední škole jsem si podal přihlášku a naštěstí mi to vyšlo,” uvedl Martin Smejkal, strážmistr, HZS JMK.

V současnosti jsou brněnští hasiči součástí Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Na území města jich na stanicích – v Lidické, na výstavišti, v Líšni, na Brněnské přehradě a ve Starém Lískovci – slouží 220. Mezi hasiči musí určitě fungovat trochu jiný vztah, než mezi spolupracovníky třeba někde na úřadě.

“Všechny kamarády co tady mám, tak v podstatě beru nejenom jako kamarády ale jako někoho, na koho se mohu vždycky stoprocentně spolehnout,” dodal Martin Smejkal, strážmistr, HZS JMK.

Moci se spolehnout jeden na druhého, to je asi základní předpoklad práce u Hasičského záchranného sboru. Nejen pro hasiče, ale také pro nás, když se právě na tyto kluky spoléháme v situacích, kdy potřebujeme pomoc se záchranou majetku, zdraví a života. Proto popřejme hasičům nejen těm brněnským hodně zdaru do jejich další práce




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

ZOŠI AGRO, s.r.o. - 001
Nové Bránice
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu