Jednadvacet městských částí bude mít nové osvětlení

  • 21. října 2019,
  • 18:15,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V 21 městských částech se obyvatelé dočkají nového pouličního osvětlení. Investici ve výši 14 milionů korun na tento projekt vyčlenilo město. V Brně ale stále zůstane mnoho ulic, kde pouliční lampy znatelně chybí.

Stáhnout video
Reklama

Na několika místech v Brně už nebudou muset lidé chodit po tmě. V jednadvaceti městských částech totiž bude instalováno nové veřejné osvětlení.

"Město vyčlenilo 14 milionů korun na výstavbu veřejného osvětlení v několika městských částech, jedná se například o Chrlice, Medlánky, také Brno-střed," uvedl Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí, město Brno.

Nové osvětlení zařídí zaměstnanci Technických sítí Brno, kteří se o to, abychom na to naše Brno lépe viděli, starají už desítky let. Lampy nejenom přibývají, ale je také opravováno již zastaralé osvětlení.

"Musíme ho nejenom udržovat, ale i obnovovat, protože jeho životnost je omezená, životnost stožáru je zhruba kolem třiceti let, svítidel podle typu pětadvacet až třicet let. Takže každoročně vyměňujeme řekněme dříve to bylo 500, teď už je to skoro 1000 stožárů," upřesnil Josef Šaroun, provozní ředitel, Technické sítě Brno.

Lampy přibudou kolem silnic a chodníků tam, kde městským částem nejvíce chybí. Nejčastěji u silnic, kde je současná viditelnost ve večerních hodinách tak nízká, že hrozí nebezpečí nehody a nebo u cest, kterými denně lidé procházejí například na tramvaj.

"Ta největší investice 2,4 milionu korun jde právě do Chrlic na ulici Zámeckou, osvětlení se doplní například také v parku u Kraví hory a nebo také v Medlánkách u Újezdu," sdělil Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí, město Brno.

"Příští rok se má osvětlit cesta za mnou kolem rybníka, která slouží hodně lidem, kteří chodí z tramvaje do Starých Medlánek nebo ze Starých Medlánek do společenského centra, do školky a podobně," vysvětlil Michal Marek (NK), starosta, Brno-Medlánky.

Někteří občané ale z nového osvětlení nadšení nejsou. Jak jsme již v reportáži TV Brno 1 informovali, intenzivní světlo nových LED žárovek považuje část obyvatel Brna za přehnané.

"Ty názory jsou různé a řekl bych, že jsou tak vyvážené. Že polovička lidí chce svítit méně, polovička zase, že se svítí moc," popsal Josef Šaroun, provozní ředitel, Technické sítě Brno.

Přes tuto investici města a práci Technických sítí zůstává v Brně mnoho míst, která jsou stále nedostatečně osvětlena. Městské části proto samy vymýšlejí způsoby, jak alespoň v těch nejproblematičtějších lokalitách poskytnout občanům dostatek světla.

"My jsme tady i některé lokality si museli osvětlovat sami, svépomocí, kdy na stromech tady visí lampy, který jsou natažený vlastně z veřejného osvětlení, platíme to ze svých prostředků, je to v podstatě partizánská akce, takže jsme moc rádi, že už se k tomu konečně přistoupilo," dokončil Michal Marek (NK), starosta, Brno-Medlánky.

Nové osvětlení také přibude kolem pětin parků, kde se lidé často ve večerních hodinách bojí přepadení. Doufejme, že se městu v budoucnu podaří, aby všechny jeho temné kouty se západem slunce zaplavilo světlo lamp.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu