Byla vyhlášena soutěž na památník v Letech

  • 21. října 2019,
  • 18:21,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Muzeum romské kultury vyhlásilo krajinářsko-architektonickou soutěž na památník v Letech u Písku. Úkolem soutěžících je nejen navrhnout podobu pietního místa, ale také expozici, zázemí pro návštěvníky a podobu okolní krajiny. Nový památník by mohl být otevřen v roce 2023.

Stáhnout video
Reklama

V Letech u Písku bude stát nový památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Muzeum romské kultury vyhlásilo ve spolupráci s firmou ONplan krajinářsko-architektonickou soutěž. Díky ní bude možné najít optimální podobu památníku a okolní krajiny.

"Chystaný památník v Letech u Písku by měl především to téma holocaustu Romů, jak říkáme dosud neznámého holocaustu zveřejnit a mělo by zahájit hlavně debatu společenskou o tomto vytěsňovaném tématu," vysvětlila Jana Horváthová, ředitelka, Muzeum romské kultury.

A co se vlastně v Letech u Písku událo? Byly zde už v roce 1940 otevřeny takzvané kárné pracovní tábory pro osoby, které nemohly doložit legální zdroj obživy. Tehdy ještě mezi těmito osobami byla Romů jen hrstka.

"Teprve od léta roku 42 s postupem řešení takzvané cikánské otázky v protektorátu dochází k řešení otázky na rasovém základu. A tehdy jsou tyto tábor nově otevřeny jako cikánské tábory, kdy jsou sem internovány celé romské rodiny a ta místa se stala čekací stanicí do Auschwitz-Birkenau tedy koncentračního tábora v bývalé Osvětimi," doplnila Jana Horváthová, ředitelka, Muzeum romské kultury.

Zde měla být cikánská otázka ukončena likvidací. Místo, kde se odehrálo několik tragických příběhů a kde umírali nevinní lidé bylo zneuctěno vybudováním vepřína, který se naštěstí podařilo po mnohaletých protestech odkoupit. Na jeho místě teď může vzniknout památník.

"Ten návrh hlavně musí vycházet z toho, co je stanoveno v zadání, to zadání vznikalo za účasti nejen Muzea romské kultury, ale hlavně pozůstalých, historiků, ale součástí toho zadání byli i místní lidé, to znamená lidé z Let," popsal Petr Návrat, organizátor soutěže, ONplan lab.

Měl by zahrnovat úpravu krajiny i budovy samotné, návrh památníku, expozici, příjezdové cesty, zázemí pro návštěvníky a mnoho dalšího. Památník by měl především uctít památku, informovat, vzdělávat a podněcovat diskusi. Soutěž o jeho podobu bude probíhat ve dvou kolech.

"Do prvního kola se můžou účastníci přihlásit a respektive odevzdat návrhy do 17. ledna a z toho prvního kola bude vybráno sedm návrhů do druhého kola a vlastně porota potom bude vybírat z těch sedmi myslím někdy v dubnu příštího roku, takže na jaře příštího roku budeme znát vítěze soutěže," uvedl Petr Návrat, organizátor soutěže, ONplan lab.

Pro první fázi projektu je připraveno 31 milionů korun na samotnou demolici vepřína je připraveno asi 110 milionů. Tato demolice bude následovat až po vyhlášení soutěže, neboť je možné, že bude návrh památníku některé části areálu zahrnovat jako součást expozice. Další částky podle potřeb vítězného návrhu může případně uvolnit Ministerstvo kultury, které celou akci zaštiťuje. Návštěvníci Let u Písku tak budou moci důstojně uctít památku zesnulých Romů a Sintů.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu