Stavitel Anton Pilgram je hrdinou komiksu

  • 22. října 2019,
  • 11:42,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

V Brně vyšel komiksový průvodce o místním pozdně gotickém staviteli Antonu Pilgramovi. Historik společně s ilustrátorem v něm přibližuje život brněnského rodáka, který byl jednou z nejvýznamnějších osobností středoevropské pozdní gotiky. Proslavil se především stavbou portálu brněnské Staré radnice.

Stáhnout video
Reklama

Kameník, cesta mistra Antona, zvaného Pilgram. To je název knihy, komiksu, který byl představen na brněnském komiksového festivalu Koma. Proč mistru Antonovi říkali Pilgram a mnoho dalších otázek pro nás zodpoví autor, historik Michal konečný.

“Hlavním impulsem pro vznik komiksu byla expozice o Antonu Pilgramovi, která vznikla před několika lety ve věži staré radnice. Tuto expozici jsme udělali ve spolupráci s věhlasným Brněnským architektem Martinem Hrdinou. A říkali jsme si, že by bylo dobré, abychom nějak tu osobnost toho středověkého kameníka přiblížíme lidem,” popsal Michal Konečný, autor knihy, historik.

Formu komiksu si autoři vybrali proto, aby kniha byla blízká a srozumitelná zejména mladým lidem, kterým je zejména určena. Komiks je koncipován jako takový životopis Antona Pilgrama.

“Je to poněkud licence, protože o Antonu Pilgramovi se neví nic. Ono se tuší, že pocházel z Brna, že se tady narodil někdy v 70tých letech 15.století. Ví se, že zemřel v roce 1516 ve Vídni, ví se, že v Brně vlastnil dům a je známo několik jeho realizací,” upřesnil Michal Konečný, autor knihy, historik.

Jeho díla jsou ne jenom v Brně a a ve Vídni, ale také zejména v Horních Uhrách a s největší pravděpodobností také v Olomouci. V komiksu je však důležitý lidský příběh člověka, který žil v období pozdního středověku. Autoři tak hrdinu zasazují do situací, které byly pro pozdní středověk typické.

“Anton Pilgram tady v tomto komiksu zažije morovou ránu, zažije židovský pogrom, zažije požár města, zažije popravu, zažije válku a zažije další, poměrně dosti, pro dnešního člověka nepříjemné situace, které byly ovšem pro ten středověk typické,” uvedl Michal Konečný, autor knihy, historik.

Historický exkurz na smyšlených příbězích samozřejmě pranic nezpochybňuje Pilgramovo dílo a jeho velikost.

“Anton Pilgram je zcela nepochybně jednou z nejvýznamnějších osobností středoevropské pozdní gotiky, tedy období kolem roku 1500. Diváci určitě znají něco takového, jako je Vladislavský sál, který vytvořil Benedikt Ried, což byl současník antona Pilgrama a beze sporu znají také jeho nejslavnější brněnskou realizaci, což je ten slavný portál Staré Radnice s onou proslulou pokřivenou fiálou,” vysvětlil Michal Konečný, autor knihy, historik.

Ovšem Anton Pilgram je v celé Evropě známý hlavně jako autor propracovaného díla hlavní kazatelny v Dómu sv. Štěpána ve Vídni.

“Komiks by měl být určen všem, kteří se zajímají nějakým způsobem o architekturu, kteří se zajímají o středověk, kteří se zajímají o Brno,” dodal Michal Konečný, autor knihy, historik.

Brněnský rodák Anton Pilgram patří k nejvýznamnějším osobnostem, spjatým s Moravskou metropolí. A to je jedno z hlavních poselství komiksu Kameník.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu