Opravy v ulicích Solniční a Opletalova už začaly

  • 22. října 2019,
  • 16:26,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V ulicích Solniční a Opletalova odstartovala oprava vodovodu a kanalizace. Auta se do ulic nedostanou, avšak přístup k nemovitostem zůstane zachován. Práce by měly skonči až v květnu roku 2021.

Stáhnout video
Reklama

Opravy vodovodu a kanalizace na ulicích Solniční a Opletalova už odstartovaly. Zatím to vypadá, že se v ulicích příliš nezměnilo. Instalují se cedule, odstraňují se betonové hrazení a na místě, kde skrz Českou ulici prochází nejvíce lidí se shromažďují koše a informační tabule, které by opravám mohly překážet. Zde bude brzy postaveno zázemí pro dělníky s toaletami a prostory pro techniku. První fáze oprav budou probíhat pod zemí.

"Ze začátku musím upozornit, že pracovníci, kteří budou stavbu provádět, nebudou úplně na viditelných místech, protože budou pracovat v šachtě," popsal David Grund (ODS), radní, město Brno.

Několik takových šachet zajistí přístup do ražené štoly v níž budou probíhat opravy vodovodu na ulici Solniční. Ta bude v hloubce zhruba osmi metrů pod povrchem. V ulici Opletalova už je kanalizace v menší hloubce a proto k její opravě bude stačit otevřený výkop. Rekonstrukce za bezmála 90 milionů korun je nezbytná, jedná se totiž o vůbec nejstarší stoky ve městě a mohla by hrozit havárie.

"Na vodovodu už se tam havárie vyskytly, jak na ulici Solniční. Tak na ulici Opletalova a ta kanalizace už je velmi stará," vysvětlila Renata Hermanová, tisková mluvčí, BVK.

Takto rozsáhlé práce samozřejmě ovlivní dopravu. Opravovanými částmi ulic mohou projet vozidla složek integrovaného záchranného systému a přístup je zachován i k dotčeným nemovitostem. Vše je ale nutné vyjednávat.

"Nevím, jestli ve všech fázích realizace projektu můžeme poskytnout naprosto bezproblémový a komfortní průjezd, ale průjezd bude zajištěn," řekl David Grund (ODS), radní, město Brno.

Těch kteří těmito frekventovanými ulicemi procházejí pěšky se opravy téměř nedotknou. Občané navíc sami vnímají opravy starých vodovodů a kanalizací jako důležité.

Vše bude vyžadovat spolupráci hned několika subjektů. Práce budou například probíhat v blízkosti historických hradeb města a kdo ví, jaké poklady díky rekonstrukci spatří světlo světa.

"Po celou dobu rekonstrukce bude zajištěn archeologický dozor," doplnila Renata Hermanová, tisková mluvčí, BVK.

Součástí rekonstrukce bude zahrnovat také výměnu plynovodů, horkovodů a části kabelových tras. Po tom všem bude následovat obnova povrchu. Všechny opravy, včetně dalších částí ulic Opletalova, Solniční a Česká, by měly být hotovy v květnu roku 2021.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu