Brněnské hřbitovy nabízejí stále více možností

  • 22. října 2019,
  • 16:31,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brněnské hřbitovy se rozšiřují a nabízejí také nové možnosti, jak se například dozvědět více informací o slavných osobnostech. Díky QR kódům u čestných hrobů se návštěvníci dočtou o životě Rudolfa Těsnohlídka či Leoše Janáčka. Na zvýšení kapacity hřbitova se zase mohou těšit obyvatelé Soběšic.

Stáhnout video
Reklama

Brněnské hřbitovy se za poslední léta rozšířili a nabízejí stále více nových možností. Aktuálně například mohou návštěvníci hřbitovů pomocí QR kódů prozkoumat informace o životech zemřelých, kteří jsou uloženi v čestných hrobech.

"Když mají chytré zařízení, můžou si načíst QR kód, který je proklikne na jejich životopis, dílo a vše, co je v podstatě zajímá o jejich tvorbě nebo životě. Toto je shromažďováno na stránkách Encyklopedie dějin města Brna, která v rámci připomínek lze aktualizovat a doplňovat,“ vysvětlila Alena Říhová ředitelka, Správa hřbitovů města Brna.

Takových hrobů je v současnosti v Brně 171. Mezi osobnosti, jejichž ostatky jsou v nich uloženy, patří například Leoš Janáček, Gregor Johann Mendel, Jan skácel či Rudolf Těsnohlídek. Návrh na osobnost, jejíž hrob bude označen za čestný, může podávat široká veřejnost.

"Na odbor kultury podáte návrh, ten projde nějakými procesy až se dostane na stůl do rady a rada rozhoduje o tom, jestli bude hrob učestněn," doplnila Alena Říhová, ředitelka, Správa hřbitovů města Brna.

QR kódy u čestných hrobů mohou občané najít jak na Ústředním hřbitově, tak na některých příměstských, například v Králově poli. Správa hřbitovů města Brna má v plánu tento systém do budoucna rozšiřovat. A rozšiřovat se bude i kapacita jednoho ze hřbitovů a tím je lesní hřbitov v Soběšicích.

"V Brně máme 11 hřbitovů, momentálně, kapacita v posledních letech byla u několika, například Slatina nebo Líšeň, rozšiřována, a nyní se jedná o Soběšice, které jsou opravdu několik let beznadějně vypohřbeny a nejsme schopni tam uvolnit novému nájemci hrob," dodala Alena Říhová ředitelka, Správa hřbitovů města Brna.

"Soběšice jsou poslední hřbitov, který je potřeba rozšířit, jinak budeme kapacitně řekl bych na zase příštích 15 - 20 let všude připraveni a s dostatečnou kapacitou," uvedl Petr Hladík (KDU-ČSL), 1. náměstek primátorky, město Brno.

Hřbitov se rozšíří o přilehlý lesní pozemek, který v tuto chvíli patří Mendelově univerzitě. Město jej hodlá s univerzitou směnit za pozemky, které má ve svém vlastnictví.

"Do té směny budou zahrnuty především lesní pozemky nebo cesty, které jsou ve vlastnictví města, ale jdou přes lesy ve vlastnictví Mendelovy univerzity. Tam nám to dává logiku, společně jsme se na to dohodli," sdělil Petr Hladík (KDU-ČSL), 1. náměstek primátorky, město Brno.

Zatím není jasné, o jaký počet hrobů kapacita hřbitova v Soběšicích vzroste. Mělo by se jednat o plochu o velikosti půl hektaru a nově vytvořené hroby budou respektovat lesní terén.

"Naší snahou bude v podstatě ten les zachovat, udělat lesní cesty i ty kopané hroby vlastně tak, aby jakoby odpovídaly tomu charakteru lesního hřbitova, takže to nebude úplně nalajnované tak to známe třeba z klasických hřbitovů," uzavřel Petr Hladík (KDU-ČSL), 1. náměstek primátorky, město Brno.

Rozšíření hřbitova je vhodnou alternativou kdysi zamítnutého plánu vytvořit zcela nový hřbitov. Úpravy nových prostor hřbitova by měly začít nejdřív v příštím roce.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu