Budoucnost brněnského Bílého domu je nejistá

  • 22. října 2019,
  • 16:34,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Budova, která vznikla za minulého režimu jako sídlo vedení komunistické strany v Brně a které nikdo z brňanů neřekne jinak, než Bílý dům, má dost nejistou budoucnost. Objekt vlastní město a je dlouhodobě na prodej. Zájem už projevilo několik investorů, ale také vznikla petice za jeho zachování.

Stáhnout video
Reklama

Architektonicky cennou budovu navrženou architektem Miroslavem Spurným by mohly v budoucnosti změnit necitlivé stavební úpravy, teoreticky by mohlo hrozit i její demolice. Kvůli jejímu zachování brněnský architekt Martin Švec sepsal petici žádající, aby ministerstvo kultury prohlásilo Bílý dům památkou.

“Řekl bych, že to je architektonicky kvalitní stavba, rozhodně vyčnívá nad dobovým průměrem sedmdesátých let, což je dané také místem, kde stojí, protože je na jednom z nejlukrativnějších míst v Brně, vlastně nejnovější stavba Brněnského okruhu,” uvedl Martin Švec, autor petice, architekt.

Ještě nedávno se velice vážně uvažovalo o převodu objektu na Masarykovu Univerzitu, ta však od záměru nakonec upustila. Pokud si nebude město chtít budovu ponechat, zbývá tedy prodej formou výběrového řízení.

“Ještě by mělo pět let trvat nájemní smlouvy polikliniky, kavárna a soukromé školy, která je uvnitř. Po té by prodeji nic nebránilo,” popsal Martin Švec, autor petice, architekt.

Zajímalo nás, jak to vidí občané, zda by měl Bílý dům přejít do soukromých rukou, nebo by si jej mělo město ponechat:

Z vyjádření námi oslovených lidí tedy vyplývá, že by chtěli budovu zachovat i do budoucna v majetku města. Nějaká legislativní ochrana budovy podobného typu však není úplně jednoduchá.

“Nemovitá kulturní památka je v tomto případě asi jediný institut, který by dokázal demolici zabránit,” vysvětlil Martin Švec, autor petice, architekt.

Petici na záchranu Bílého domu sepsal Brněnský architekt už více než před rokem.

“Cílem není pouze zabránit zbourání, ale také upozornit na kvality architektury šedesátých až osmdesátých let.” “Bílý dům, který přímo cituje odkazy tvorby Oscara Niemeyera a Le Corbusiera, tak je přímým pokračováním této tradice,” upřesnil Martin Švec, autor petice, architekt.

Podle laické i odborné veřejnosti, stavba tohoto typu by měla zůstat ve veřejném vlastnictví s všeobecně prospěšným využitím.

Budoucnost Bílého domu jak se této budově v centru města říká, je nejistá. A to jak co se týče její existence i, tak i jejího využití. Proto se tomuto objektu budeme věnovat i v některé z našich příštích reportáží.





Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu