Retrogaming ukazuje počátky počítačů a her

  • 31. října 2019,
  • 18:34,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

V Technickém muzeu v Brně najdou návštěvníci od konce října takzvané pařanské doupě, tedy hernu s historickými počítači, s herním automatem i s moderními PC s emulátory se stovkami her. To vše je součástí výstavy Retrogaming - počátky počítačů u nás, na které mohou tatínkové a dědové současné generaci ukázat, na čem a co, hráli oni.

Stáhnout video
Reklama

Základ expozice Retrogaming – Počátky osobních počítačů u nás tvoří putovní výstava z Regionálního muzea v Litomyšli. Ta zachycuje historii výpočetní techniky od počátků do poloviny 90. let minulého století se zaměřením na počítačové hry, domácí počítače a konzole z 80. a počátku 90. let minulého století, a to nejen české výroby.

“Je to takový trošičku průřez historií videoherního průmyslu. To znamená herní konzole, osobní počítače osmibitové, které my dříve narození jsme získali na stůl za cenu nemalých úspor a mohli jsme si začít hrát nebo programovat. To vše je doplněné simulátory nebo emulátory těchto počítačů na PC moderních,” popsal Jaroslav Pipota, kurátor výpočetní techniky, Technické muzeum Brno.

Vystavené exponáty, ať už počítače nebo herní konzole, by ve srovnání se současnými přístroji asi příliš neobstály.

“To se nedá srovnávat. To, co je tady vystavené, nemá ani výkon mobilního telefonu. Takže tam byl programátor omezen velikostí paměti, rychlostí procesoru, možností videovýstupu a tehdejší páni programátoři byli opravdu páni programátoři, protože do pár kilobajtů paměti byli schopni nacpat hru, grafiku, zvuk a všechno,” vysvětlil Jaroslav Pipota, kurátor výpočetní techniky, Technické muzeum Brno.

Kromě nostalgie dříve narozených však mohou mít tyto historické stroje i hry však kouzlo i pro současnou generaci.

Dnešní hry jsou strašně dlouhodobé. Jsou komplexní, jsou krásné, ale tehdejší hry byly poměrně jednoduché a relativně dobře hratelné. Pokud někdo chce na pět minut si odskočit a zahrát si, ideální je stará videohra nebo terminál, na kterém ta hra běží,” uvedl Jaroslav Pipota, kurátor výpočetní techniky, Technické muzeum Brno.

I v době těchto začátků už se osobní počítače samozřejmě nepoužívali jen na hraní.

“Kromě her se na nich lidi začali učit programovat. Byl to ten populární Basic, dnes už zatracovaný. Ale používalo se to i ke zpracování dat, používali se tam tabulkové i textové editory, Byl to prostě začátek doby, kdy měli lidé přístup k počítačům, což normálně u sálových počítačů nebylo,” doplnil Jaroslav Pipota, kurátor výpočetní techniky, Technické muzeum Brno.

Součástí výstavy bude také 23. a 24. listopadu turnaj veřejnosti v retro počítačových hrách – Víkend herních legend.Zájemci se stále ještě mohou přihlásit na stránkách muzea.

Možná až tady, v Technickém muzeu v Brně na výstavě Retrogaming si uvědomíme, jak obrovský pokrok za relativně krátkou dobu udělal počítačový a herní průmysl, od těchto konzolí a počítačů Atari až po dnešní virtuální realitu.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu