U Milosrdných bratří našli cestu z 11 století

  • 6. listopadu 2019,
  • 16:45,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Brněnští archeologové při výzkumech mezi Nemocnicí Milosrdných bratří a řekou Svratkou objevili úvozovou cestu z doby kolem roku 1100. Tedy z doby, kdy středověké Brno teprve vznikalo. Cesta vedla k důležitému brodu přes Svratku a dál směrem do Rakous. V místě objevu plánuje Konvent Milosrdných bratří výstavbu Léčebny dlouhodobě nemocných.

Stáhnout video
Reklama

Historie Brna je opravdu bohatá a při archeologických průzkumech často vyjdou na povrch, doslova a do písmene, fakta a údaje, které vždy doplní skládačku, jak vypadalo toto místo naší vlasti v historii, a to někdy dosti dávné. Nalezený středověký příkop v Konventu Milosrdných bratří je jedním z takových střípků.

“Je to vlastně nález raně středověkého příkopu z 11.století. V této chvíli předpokládáme, že měla nějaký obranný účel, že to byla součást nějakého raně středověkého opevnění. Předpokládáme tedy, že v tomto období se tu nacházelo nějaké menší osídlení, které se později stalo součástí takzvaného Konrádova Brna. To poznáme z Kosmovy kroniky,” vysvětlil Róbert Antal, archeolog, Archaia Brno.

Nález potvrzuje i to, že ve zmíněném období už se Brno rozkládalo na obou březích řeky Svratky. Opět tak doplňuje obraz podoby Brna, který dosud historici měli.

“Kromě příkopu jsme nalezli raně středověkou kamennou cestu, která pravděpodobně vedla k brodu přes řeku Svratku. Tato cesta je však asi o něco mladší, než samotný příkop,” upřesnil Róbert Antal, archeolog, Archaia Brno.

Objev cesty byl učiněn už před šesti lety, archeologové z něj však tehdy nebyli schopni udělat nějaké závěry. Po nynějším objevu už je obraz ucelenější a jsou už tedy možné alespoň nějaké interpretace. Další výzkum však závisí na harmonogramu výstavby v tomto místě.

“Archeologický výzkum stále probíhá ale je vlastně limitovaný plánovanou stavební činností a tento nález příkopu vývoj prací nijak neovlivňuje,” uvedl Róbert Antal, archeolog, Archaia Brno.

Přesto, že jde o celkem unikátní nález, podle vědců však není důvodem k přerušení nebo zrušení prací na plánované výstavbě.

“My v podstatě po zdokumentování příkopu nemáme žádné další plány, není tam co zachovat, Je to jen vyhloubená díra do hlíny, není to nic, co by se dalo nějakým způsobem konzervovat a zachovat,” dodal Róbert Antal, archeolog, Archaia Brno.

Brno a okolí je pro archeologický průzkum velice zajímavá lokalita a dosvědčují to nálezy prakticky při všech rekonstrukcích, demolicích nebo cílených výzkumech.

“Brno rozhodně bohaté na historii je, ten vývoj osídlení je tu hodně dlouhý, v některých oblastech jej dokážeme vysledovat až do doby kamenné. Naopak jsou tu některé mladé, industriální památky, které se v posledních letech také začaly ve většímm zkoumat,” doplnil Róbert Antal, archeolog, Archaia Brno.

Kromě příkopu a cesty samozřejmě byly v místě nalezeny také části keramiky a různé další artefakty. Ty slouží archeologům a historikům hlavně k určení období, ze kterého ten který nález je.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu