Z Brna zmizela řada oblíbených podniků

  • 7. listopadu 2019,
  • 18:08,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Dříve narození si možná nedokázali představit návštěvu Brna bez toho, že by zamířili do Mléčného baru u nádraží a podniků Padowetz nebo Sputnik. S dětmi se Brňané tradičně stavovali v cukrárně u Mamlasů, s přáteli pak v hospůdkách U Formana, U kata nebo Černohorské. Tyto a spoustu dalších podniků v centru města však už nenajdete.

Stáhnout video
Reklama

Každé město má svá kultovní místa, tradiční podniky. Ovšem, jako všechno, i tato místa mají svůj vývoj a časem zanikají, mění se či vznikají nová. Jaká jsou tato místa či podniky v Brně, co vám schází, jsme se zeptali v ulicích.

Mléčné bary v Nádražní či na náměstí Svobody, bufety Padowetz nebo Sputnik, mnohé restaurace ale také Domácí potřeby Cimrman nebo knihkupectví Ženíšek. To vše patřilo či patří k centru Brna. Kultovním Brněnským klubem je Mersey. Ten však po několika desetiletích na konci listopadu také končí, důvodů je podle majitele několik.

“Od té doby, co ten poslední tým odešel, tak to jelo v takovým nouzovým režimu, a když jede něco deset let v nouzovým režimu, pořád jsem hledal nějaký nový lidi a nikoho jsem nenašel. Vpodstatě jsem šťastnej, že v době dotací a v době takového oligarcistického státu jsem šťastný, že to možná zapíchneme a že třeba za pět let otevřu něco někde jinde nebo tak,” uvedl Pavel Tesař, majitel, klub Mersey.

Často nedokážeme pochopit, proč některé podniky zanikají. Příčiny však nejsou povětšinou jen ekonomické,jak si mnozí z nás myslí. Například knihkupec Ženíšek zatím marně hledá svého pokračovatele.

“Byl jsem první soukromý knihkupec po revoluci v celé zemi, takže už je to třicet let a tím, že ty lidi stárnou, tak bych to potřeboval někomu předat. Takže jsem si dal inzerát, po dohodě s majitelem pasáže, že bych ho někomu přenechal, ale zatím se nenašli žádní zájemci, kteří by odpovídali mým představám, aby knihkupectví bylo zachováno aspoň přibližně ve stejném duchu, jako doposud,” popsal Michal Ženíšek, zakladatel a majitel knihkupectví.

Majitelů dnes už kultovních provozoven jsme se zeptali, zda jsou v Brně podniky, které naopak schází jim.

“Harlem, 90,91,92, byl pro mě nejlepší podnik všech dob. Měl nějakou tříletou historii,” zavzpomínal Pavel Tesař, majitel, klub Mersey.

“Mě třeba mrzí ten Cimrman, protože to bylo kousek, každou chvíli bylo potřeba koupit nějakou věc k běžné údržbě a tak,” řekl Michal Ženíšek, zakladatel a majitel knihkupectví.

Kultovní podniky většinou vznikají a zanikají společně s jedinci, kteří berou svoji práci víc jako službu lidem než jako výdělečný podnik. A můžeme být vděční, že takový ještě stále jsou.

“Pokud se nikdo nenajde, tak já tady budu muset být tak dlouho, dokud budu naživu, no. Takže to je celý,” doplnil Michal Ženíšek, zakladatel a majitel knihkupectví.

V dnešní zrychlené době působí podobný přístup trochu, jako z jiného světa. A to je možná škoda.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ZOŠI AGRO, s.r.o. - 001
Nové Bránice
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu