Pod brněnskými trojčaty už lidé nakupují

  • 11. listopadu 2019,
  • 18:03,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Byly vyprojektovány tak, aby západnímu světu ukázaly, že i státy ve východním bloku umí postavit monumentální výškové budovy. Slavná trojčata na Šumavské ulici patří mezi symboly novodobé historie města. V posledních letech je vlastní soukromý investor a kamera Televize Brno 1 nahlédla do jejich útrob.

Stáhnout video
Reklama

Jsou viditelné ze všech světových stran. Ikonické budovy byly postaveny na přelomu 60. a 70. let. Jejich bezprostřední okolí až donedávna zelo prázdnotou.

,,To podhoubí nefungovalo tak, že kolemjdoucí člověk neměl možnost tu třeba nakoupit nebo využít i jiné služby. Možná to bylo naplánováno, ale nepovedlo se. Desítky let jsme kolem toho chodili a ten areál," komentuje situaci architekt brněnského VUT Tomáš Pavlovský.

Rozsáhlý areál mezi Veveřím a Kounicovou ulicí odkoupila soukromá společnost, která jej mění k nepoznání. Před dvěma lety zrekonstruovala západní budovu a nyní dokončuje přestavbu té východní. Právě střecha věžáku s označením „B“ získala několik pater navíc.

,,Já si myslím, že tyto budovy nijak zásadně nenarušují panorama, těch deset metrů rozdílu oproti původním laik téměř nezaznamená. Já si myslím, že budovy, které narušují panorama stojí spíše na jihu města," konstatuje Pavlovský.

Nové opláštění i moderní interiér nejsou jediné změny, které developer obyvatelům města připravil. Od 21. října jsou k dispozici občanům první obchodní prostory, pod nimi zaparkují v dvoupatrových garážích.

,,Je to pěkný a ve městě vůbec je všechno pěkné,"chválí náhodná kolemjdoucí.

,,Konečně to má nějakou funkci pro lidi. Dobře to udělali. Pokud jsou nájemníci spokojení, nemrznou, tak je to v pořádku, protože mně jako občanovi se to líbí moc," usmívá se další oslovená

Svůj pohled vkládá i brněnský architekt: ,,Já to jako urbanista kvituji, jelikož je to zázemí, které je pro lidi, mohou tu nakoupit, vznikne zde řada různých služeb a začíná to tady žít," raduje se Pavlovský.

64 metrů vysoké kolosy navrhli architekti Zajíc a Ryška. V době otevření sloužily pro potřeby státních podniků. Zastoupení tu měly firmy Zbrojovka Brno či Chepos.

,,Každá měla jinou fasádu, to znamená jiný architektonický výraz. Po stavebně konstrukční stránce dvě budovy měly betonový skelet a třetí byla z ocelového skeletu," popisuje Pavlovský.

Jsou krásný a velký. Kdysi bývaly spíše menší budovy, dneška už je to jiné, moderní," dodává svůj pohled první oslovená.

Společnost vlastnící budovy má další plány. Do roka by se stavební stroje měly zakousnout i do jižní věže, která bude po dokončení nejvyšší. Domy obepne několik menších obchodních pasáží s podzemním parkovištěm. Úprav se dočká i současná plocha podél ulice Veveří.




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu