Děti a senioři nebudou muset v Brně platit za odpad

  • 12. listopadu 2019,
  • 17:31,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Senioři nad 70 let a děti do čtvrtých narozenin od příštího roku nemusejí v Brně platit za odpad. Toto opatření sliboval náměstek Oliver Pospíšil ve své kampani a nyní se slib stává realitou. Výše poplatku ostatních občanů se tím nijak nezmění.

Stáhnout video
Reklama

Lidé starší 70 let a děti do čtvrtých narozenin nebudou muset od příštího roku v Brně platit za svoz komunálního odpadu. Město tak splnilo slib, který avizoval náměstek Oliver Pospíšil ve volebním klipu zatímco vylézal z kontejneru na papír.

"Doposud to bylo tak, že měli slevu 170 korun, tedy platilo se jenom 500, nicméně od 1.1.2020 tedy to bude kompletně osvobozeno od povinnosti platit poplatek," uvedl Oliver Pospíšil (ČSSD), náměstek primátorky, město Brno.

Senioři i maminky s dětmi, kterých jsme se zeptali, tuto novinku vesměs vítají. Osvobození od poplatků by ocenili i ti, kteří žijí v jiných městech.

Doteď se osvobození od tohoto poplatku vztahovalo pouze na třetí a další děti v rodině. Ti musejí začít platit za popelnice až od svých patnácti let. Teď už se počet lidí, kteří platit nemusejí, pohybuje kolem osmdesáti tisíc. Současná koalice tímto krokem dává najevo zájem podpořit občany v nouzi.

"Naše koalice podporuje právě seniory v jejich situaci a snaží tedy jejich životní situaci zlehčovat, ale samozřejmě je to i podpora rodin s dětmi," popsal Oliver Pospíšil (ČSSD), náměstek primátorky, město Brno.

Téma plateb za komunální odpad tímto ale ze zasedání zastupitelstva úplně nevymizelo. V jednání je i myšlenka, že by se nějakým způsobem začala vztahovat povinnost platit za odpad na ty, kteří mají současně tzv. úřední adresu.

"To není o osvobození od poplatků, ale právě naopak, že někteří, kteří tomu zatím z formálních důvodů utíkají, tak by tu povinnost získali," upřesnil Oliver Pospíšil (ČSSD), náměstek primátorky, město Brno.

To, že senioři a malé děti nebudou muset platit za odpad, by nemělo mít vliv na částku, kterou i nadále musejí hradit ostatní. Běžný poplatek za komunální odpad tedy zůstává ve výši 670 korun.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu