Město chce zmírnit provoz v historickém centru

  • 14. listopadu 2019,
  • 16:58,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Město zvýšilo policejní kontroly na vjezdech do historického centra města. Počet řidičů, kteří projíždějí centrem a parkují v pěších zónách je podle radních neúnosný. Plánují proto také zavést místo jedné zóny hned sedm.

Stáhnout video
Reklama

Radním města Brna došla trpělivost s množstvím aut, která denně vjíždějí do historického centra města. Rozhodli se posílit policejní kontroly, které vjezdy do centra hlídají.

"Ta situace je skutečně neúnosná, takže jsme jednak hned zvýšili kontroly městských strážníků, což samozřejmě není systémové řešení, ale aspoň abychom zanalizovali ten stav, a zároveň abychom dali jasný impulz pro řidiče, že nebudeme tolerovat neoprávněné vjezdy," sdělila Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Podle dat, které má město k dispozici, od září do 6. listopadu vjíždělo ulicí Rašínova průměrně 500 aut denně. Vjezdem v ulici Masarykova jich přijelo denně až tisíc. Přibližně 40% řidičů, které do centra vjedou, platné oprávnění postrádá. Tito řidiči navíc často parkují v pěší zóně.

"Tím, že vlastně byla uzavřena ulice Dominikánská, tak se tam zvýšil nájezd vozidel a samozřejmě tím se i zvýšil počet zaparkovaných vozidel v té pěší zóně," popsal Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů, MP Brno.

Řidiči takto zaparkovaných aut však riskují, že na svém voze najdou botičku a budou muset zaplatit nemalou pokutu. Kromě zvýšených hlídek chystá město i další opatření a to především navrácení k systému sedmi samostatných zón. Ten by ale měl začít fungovat až na jaře příštího roku.

"Teď to schvaluje policie České republiky a následně až budeme mít finální projekty, tak je vtělíme do toho nařízení, které je nutno 90 dnů zveřejnit na úřední desce, takže teprve poté to nařízení nabude účinnosti," vysvětlila Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Každý, kdo pak dostane povolení k vjezdu se bude moci pohybovat jen v rámci dané zóny. Vedení města doufá, že se tím sníží počet řidičů, kteří si v tuto chvíli díky jedné zóně zkracují svou cestu přes náměstí Svobody.

"Poté chceme také zanalyzovat počet vydaných oprávnění, protože je jich kolem třinácti tisíc, což mě skutečně připadá jako poměrně velké číslo," dodala Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

"Já jsem zadal odboru dopravy, aby nám těch 13000 aktuálních vstupů rozdělil do těch jednotlivých skupin, to znamená do skupin například rezidenty, abonenty, pak jsou tam státní instituce, je tam integrovaný záchranný systém, je tam dopravní podnik, je tam řada městských institucí," doplnil Petr Kratochvíl (ODS), radní, město Brno.

Na základě této analýzy bude město upravovat pravidla pro udělení povolení, aby se počet majitelů povolenek snížil. Prozatím mohou řidiči, kteří centrem projíždějí, očekávat zvýšený dohled policejních strážníků a to minimálně do začátku vánočních trhů.




ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Hustopeče
Hustopeče
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu