Výstava fotografií ukazuje rekonstrukci divadla

  • 20. listopadu 2019,
  • 15:44,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Rekonstrukce Janáčkova divadla, největší divadelní budovy v republice, rozhodně nebyla jednoduchá. Jak se jí zhostilo město Brno jako zřizovatel a samotné Národní divadlo v Brně, to můžete posoudit z nově instalované výstavy fotografií Vladimíra Kivy Novotného ve foyeru divadla.

Stáhnout video
Reklama

Zrekonstruovat největší divadelní budovu v České republice a jednu z největších v Evropě byl úkol nadmíru těžký, Jak se to podařilo, mohou nyní návštěvníci posoudit přímo ve foyeru Janáčkova divadla z fotografií, které během průběhu rekonstrukce pořídil Vladimír Kiva Novotný.

“Výstava Časosběr, jak název napovídá, je částečným zachycením time lapse v podstatě vývoje rekonstrukce divadle. Je to ale zaměřeno volnějším způsobem. Nejedná se o přesné zachycení minuty po minutě, měsíce po měsíci, Jde spíš o propojování tvarů původních tvarů, geometrie, v kontextu rekonstrukce, v průběhu rekonstrukce divadla,” popsal Vladimír Kiva Novotný, autor fotografií.

Je tam vlastně krásně vidět to, co diváci neměli šanci vidět během té rekonstrukce, protože bylo zkrátka zavřeno, nikdo sem nemohl. A my jsme věděli, že to je něco výjimečného - opravovalo se po padesáti letech a dá se předpokládat, že dalších padesát let se o ten dům budeme jenom starat, aby zůstal tak hezký jak je a nebude třeba dělat takové razantní stavební práce,” doplnil Martin Glaser ředitel, Národní divadlo Brno.

Fotografie architektury má svá daná pravidla a díky autorovi, který kromě jiného získal za fotografie nafocené v interiérech Janáčkova divadla prestižní cenu Czech press foto v kategorii Lifestyle za rok 2017. má divák šanci zhodnotit, jak se původní záměry zadavatelů v rámci rekonstrukce podařilo naplnit.

“V tomto kontextu dávám možnost divákovi hledat různá napojení, spojení, původní prvky, s kontextem té rekonstrukce a trochu tak nahlédnout pod povrch toho, co se tady během té dlouhé doby rekonstrukce odehrávalo,” uvedl Vladimír Kiva Novotný, autor fotografií.

Protože prostory Janáčkova divadla autor fotografií velice dobře zná, zajímalo nás jeho hodnocení provedené rekonstrukce.

“Řekl bych, že ten výsledek dopadl nadmíru dobře. Stačí se tady rozhlédnout, jak ten prostor najednou se z takového toho omakaného, trochu ošuntělého najednou zase dostal tu grácii toho prostoru, kterým to je,” vysvětlil Vladimír Kiva Novotný, autor fotografií.

A práci fotografa naopak velice kladně hodnotí ředitel divadla:

“Oslovili jsme Kivu, protože to je skvělý fotograf, který umí fotit architekturu a na těch fotkách je vidět, že i to rozkopané divadlo má svou zvláštní krásu,” sdělil Martin Glaser ředitel, Národní divadlo Brno.

Přesvědčit se o tom můžete při návštěvě Janáčkova divadla, výstava bude přístupná vždy hodinu před každým představení a potrvá až do 17.prosince letošního roku.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu