Kraj uvolní další částku na JKC

  • 20. listopadu 2019,
  • 16:14,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Dalších 25 milionů korun uvolní Jihomoravský kraj na stavbu Janáčkova kulturního centra. Díky tomu budou moci tři architekti z různých zemí zpracovat projektovou dokumentaci. Díky centru vznikne konečně dostačující koncertní sál pro brněnskou filharmonii.

Stáhnout video
Reklama

Jihomoravský kraj uvolnil dalších pětadvacet milionů korun na stavbu Janáčkova kulturního centra, které má být vybudováno na rohu ulic Veselá a Besední.

"Začali jsme tady tuto dotaci dávat statutárnímu městu Brnu v roce 2018 ve stejné výši a ještě dvakrát půjde po dvaceti pěti milionech tato dotace," uvedl Tomáš Soukal (ČSSD), radní, Jihomoravský kraj.

Celkem kraj investuje do Janáčkova kulturního centra sto milionů korun. Zbylou částku, kterou je třeba investovat si mezi sebe dělí ministerstvo kultury, které uvolní 600 milionů korun město Brno s částkou 562 milionů korun. Peníze poskytnuté krajem jsou letos určeny na tvorbu projektové dokumentace, kterou bude mít na starosti trojice architektů z České republiky, Polska a Spojených států. Nové centrum poskytne dlouho očekávaný koncertní sál brněnské filharmonii.

"V Brně chybí sál, kam by se vešel orchestr ve velkém obsazení čítajícím tři a více hráčů a kde by zároveň byly i varhany a celé by to bylo řekněme v přirozené akustice," popsala Kateřina Konečná, vedoucí PR a marketingu, Filharmonie Brno.

V Brně ta není prostor, ve kterém by mohla zaznít dílo pro soubor většího rozsahu, jako je například Janáčkova Glagolská mše. Potřebu takového sálu tedy vnímá i Jihomoravský kraj a proto se rozhodl do stavby investovat.

"Janáčkovo kulturní centrum tady opravdu chybí a vzhledem k tomu, že tato budova bude splňovat vlastně regionální ale i nadregionální funkci, tak jsme se rozhodli, že se k tomuhle projektu postavíme čelem," doplnil Tomáš Soukal (ČSSD), radní, Jihomoravský kraj.

"Absence sálu nás omezuje dá se říci každým dnem, protože koncerty ve velkém obsazení musíme zkoušet tady, potom s nimi jedeme ven, zároveň v Besedním domě, i když nejsou naše koncerty, tak se to nezdá, protože tady to žije pořád, protože Besední dům pronajímáme pro jiné účely a jsou tady různé koncerty," dodala Kateřina Konečná, vedoucí PR a marketingu, Filharmonie Brno.

Nový sál by měl nabídnout kapacitu 1200 míst a akustické parametry nejvyšší světové úrovně. Pokud nedojde k žádným komplikacím, mohla by samotná stavba začít v druhé polovině příštího roku.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu