Brno opět pořádá potravinovou sbírku

  • 21. listopadu 2019,
  • 16:53,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V sobotu budou Brňané opět moci darovat potraviny potřebným. Ve vybraných obchodech stačí koupit něco navíc a předat to pracovníkům neziskových organizací či magistrátu. Ti potom sebrané potraviny rozdělí nejen mezi lidi bez domova, ale také například i rodinám s dětmi.

Stáhnout video
Reklama

Brňané budou opět moci pomoci potřebným a to tím, že darují část svého nákupu do sbírky potravin. V sobotu budou téměř v padesáti brněnských obchodech k dispozici nejen dobrovolníci z charitativních organizací ale také z magistrátu.

"Pracovníci odboru sociální péče jak se říká přikládají aktivně ruku k dílu. Za odbor sociální péče tam bude asi deset pracovníků, kteří budou Brňanům vybírat jednotlivé vhodné potraviny, případně drogistické zboží," popsal Robert Kerndl (ODS), náměstek primátorky, město Brno.

Sebrané potraviny dostanou různé skupiny potřebných. Kromě lidí bez domova je získají také rodiny s dětmi a klienti v nepříznivé sociální situaci zapojeni do projektu prevence bezdomovectví.

„Ty potraviny vlastně jim pomáhají v těch začátcích, když třeba nemají ještě vyřízené sociální dávky nebo se dostali do nějaké finanční tísně a mají vlastně jenom prostředky na placení podnájemného nebo nájemného a na ty potraviny už jim nezbývají peníze,“ vysvětlila Ivana Kudělová, vedoucí, Centrum sociálních služeb Staňkova.

Armáda spásy například některé potraviny využívá také během workshopů vaření pro děti, kde je učí hospodařit s potravinami a vařit levně a zároveň výživně. Část z nich putuje také do nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. Při nákupu a darování je třeba myslet na to, které potraviny jsou pro takovou sbírku vhodné.

„Jsou to především konzervy, jsou to polévky, jsou to uzeniny, které nepodléhají tak rychle zkáze,“ upřesnil Robert Kerndl (ODS), náměstek primátorky, město Brno.

„Pro děti občas nějaké cukrovinky z té sbírky a pro prevenci bezdomovectví určitě paštiky, konzervy, také mouky, cukry, ale to v menším množstvím,“ doplnila Ivana Kudělová, vedoucí, Centrum sociálních služeb Staňkova.

Nejvhodnější je to, co může v případě potřeby okamžitě nasytit. Kromě jídla je také do sbírky možné darovat drogistické zboží. Nejlépe produkty pro osobní hygienu, jako jsou šampony, mýdla či pasty na zuby. Zeptali jsme se, jestli bylo dobrovolníkům předáno v minulosti něco, co nebylo úplně tradiční a co je překvapilo.

„Kuřecí řízky, které jsme vlastně museli hned spotřebovat,“ podělila se o zkušenost Ivana Kudělová, vedoucí, Centrum sociálních služeb Staňkova.

S podobnými sbírkami má město dobré zkušenosti a na štědrost Brňanů sází i tentokrát.

„Minulý rok se vybralo zhruba 212 tun potravin a zhruba kolem 20 tun drogistického zboží, takže já to hodnotím velmi kladně a tímto bych rád pozdravil všechny Brňany a požádal je, aby otevřeli svoji náruč a těm potřebným pomohli,“ dodal Robert Kerndl (ODS), náměstek primátorky, město Brno.

Do akce je zapojeno hned několik organizací, jejichž dobrovolníky během soboty najdete v Brněnských obchodech. Stačí k běžnému nákupu vybrat něco navíc, co si po zaplacení dobrovolníci převezmou. Rádi také pomohou s výběrem vhodného zboží, které pak bude moci využít někdo, kdo by si to jinak nemohl dovolit.




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu