Akce na Jakubáku budí radost i starost

  • 21. listopadu 2019,
  • 16:58,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Prostor Jakubského náměstí vybízí nejen k příjemnému posezení, ale i k pořádání kulturních akcí. To vítají Brňané, kteří si chtějí užít zábavu v příjemném prostředí, avšak lidem žijícím v okolí to může znepříjemňovat život. Proto se spojila městská část s místním spolkem, aby dohlédli na spokojenost všech.

Stáhnout video
Reklama

Jakubské náměstí především v létě ožívá skupinkami lidí, které posedávají na patnících, klábosí a pijí pivo. Za jedinečnou atmosférou, kterou občas doplňují i kulturní akce, sem jezdí čeští i zahraniční turisté. Z jiného pohledu to ale mohou vidět lidé, kteří v dané lokalitě žijí a kteří se na městskou část Brno-střed obracejí se stížnostmi.

"Místo je to opravdu specifické, sdružuje se tady velká spousta návštěvníků, lidí, Brňanů i cizích a je to proto, že jsou jistě zajímavé podniky a konají se zde kulturní akce. Proto musíme najít jakýsi konsenzus mezi tím, že lidé se chtějí bavit, je to logické, a samozřejmě tím, že tady bydlí obyvatelé a ti se případně chtějí vyspat," uvedla Kateřina Dobešová, tisková mluvčí, Brno-střed.

To, že se jedná o minci, která má dvě strany, vnímají i Brňané.

Právě proto vznikl spolek Jakubák, který zde na jednu stranu pořádá kulturní akce a na druhou stranu se ve spolupráci s městkou částí a provozovateli restauračních zařízení snaží zajistit takové podmínky, které budou vyhovovat všem stranám.

"My jsme letos vyzkoušeli sami na sobě, jaké to bude, když budeme pořádat nějaké kulturní akce a řekli jsme se, že chceme tady to místo, kde se sdružují lidé a hosté trošičku povýšit, aby to nebylo jenom o konzumaci alkoholu, ale aby se také jednalo o trošku kultury," vysvětlil Marek Sigmund, člen, spolek Jakubák.

Proto spolek pozval umělce a hudebníky aby tak otestoval lidmi oblíbený prostor Jakubského náměstí. Takové akce s sebou vždy nesou jistou míru hluku a příslib vyšší koncentrace lidí, nad jejichž počínáním nelze mít úplnou kontrolu. Zodpovědnost za hladký průběh akce má v takovou chvíli zcela ve svých rukou její pořadatel.

"V tu chvíli má výjimku z konzumace alkoholu na veřejnosti. Je to běžná praxe a my jako městská část Brno-střed jsme v tu chvíli příjemcem informace, tuto akci nepovolujeme, jen o ní víme," doplnila Kateřina Dobešová, tisková mluvčí, Brno-střed.

"Vážíme si té křehké symbiózy, která tady na tom Jakubském náměstí vznikla, jsme si vědomi toho, že tady nežijí jenom podnikatelé, ale samozřejmě i lidé, kteří tady bydlí, a proto veškeré svoje kroky vždycky konzultujeme se zástupci města a zeptáme se na jejich názor a chceme samozřejmě vždycky přicházet s dobým nápadem takovým, aby to bylo přínosem pro všechny," popsal Marek Sigmund, člen, spolek Jakubák.

Někdy se ukáže, že tím největším rušitelem nejsou návštěvníci kulturní akce, ale ti, kteří to v některém místním podniku přeženou s alkoholem a se svou hlasitou konverzačí či zpěvem se usídlí na prostranství Jakubského náměstí. Tomu ale provozovatelé podniků nemohou zabránit, ani když dodržují pravidla venkovních zahrádek. Tedy otevírací dobu do půlnoci a noční klid od dvaceti dvou hodin.




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu