BKOM jsou připraveny na zimní údržbu silnic

  • 19. listopadu 2019,
  • 15:06,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Půlka listopadu už je období, kdy silnice může kdykoliv pokrýt sníh nebo led. O zimní údržbu silnic v Brně a o to, aby kvůli rozmarům počasí doprava ve městě nezkolabovala, se stará společnost Brněnské komunikace. V halách společnosti je proto připraveno 21 sypačů s pluhy a ve skladovacích prostorách pak stovky tun soli a inertního materiálu.

Stáhnout video
Reklama

Brněnské komunikace se na nadcházející zimní sezónu připravovali průběžně nákupem posypového materiálu, V současnosti je ve skladech 9 a půl tisíce tun soli a dalšího zhruba 1000 tun inertního materiálu.

“V současné době už naši dispečeři nonstop nepřetržitou pohotovost a je připraveno všech 21 posypových vozů s radlicemi, v případě nějakého intenzivního spadu máme v záloze ještě 22 traktorů s radlicemi,” popsal Jan Klištinec, provozní ředitel, BKOM.

Dispečeři spolupracují s českým hydrometeorologickým ústavem a nepřetržitě sledují meteorologické zpravodajství a vyhodnocují předpovědi.

“Samozřejmě v okamžiku, kdy se blíží nějaký srážkový mrak, tak už velí k přípravě vozů na výjezd,” dodal Jan Klištinec, provozní ředitel, BKOM.

Laik nejspíš nedokáže odhadnout, zda jsou zásoby posypu dostatečné na celou sezónu. Vše samozřejmě ovlivní také samotná zima.

“Ovlivňuje to samozřejmě také průběh zimy, jak intenzivní srážky a v jakém množství budou. V případě, že by ta zima byla opravdu vydatná, tak samozřejmě průběžně budeme i během zimní sezóny dokupovat posypový materiál,” upřesnil Jan Klištinec, provozní ředitel, BKOM.

Vozový park pro město Brno je v současnosti dostatečný jak počtem, tak i kvalitou. Trochu horší situace však je v personálním zabezpečení - i tady schází řidiči.

“Jako asi všichni zaměstnavatelé v současné době samozřejmě bojujeme s nedostatkem pracovníků dělnických profesí a co se týká zimní údržby, tak máme i my nedostatek řidičů skupiny “C” a s profesním průkazem způsobilosti. Do plného stavu nám chybí asi 10 řidičů. Řešíme to samozřejmě tím, že kolegové z jiných provozů v rámci našeho podniku, kteří mají toto řidičské oprávnění a mají zkušenosti s řízením nákladních vozů, tak vykrývají směny, které mohou a tím bude výkon zimní údržbové služby plně dodržen,” uvedl Jan Klištinec, provozní ředitel, BKOM.

Provozní ředitel Bkomu si vzhledem k tomu, že potřebují dodělat ještě spoustu rozdělaných prací, představuje ideální zimu asi trochu jinak, než běžný smrtelník.

“Samozřejmě pro nás by byla ideální zima řekněme až tak od půlky prosince dál, samozřejmě ideálně aby byly bílé vánoce a abychom zase na jaře mohli se věnovat jarním činnostem,” dodal Jan Klištinec, provozní ředitel, BKOM.

Ať už bude zima jakákoliv, doufejme, že silničáři svůj úkol zvládnou tak, abychom my řidiči mohli po brněnských silnicích jezdit bez větších problémů i v tomto ročním období.




ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Hustopeče
Hustopeče
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu