Listopad ve Slavkově je ve znamení bitvy tří císařů

  • 21. listopadu 2019,
  • 15:16,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Poslední listopadový týden bude, jako již tradičně, ve Slavkově ve znamení výročí Bitvy u Slavkova. Hlavními body programu bude bitevní ukázka pod kopcem Santon a pietní akt na Mohyle míru, místě nejtěžších bojů bitvy tří císařů. Tomu všemu však budou předcházet pochody, přednášky a další akce.

Stáhnout video
Reklama

Bitva pod vrchem Santon bude jako každý rok vyvrcholením Výročních oslav Bitvy u Slavkova Austerlitz. Ještě před ní si však Slavkov a okolí připomenou události z před 214 let mnoha dalšími akcemi.

“Startuje seriál téměř 40 akcí, které připomenou 214.výročí Bitvy u Slavkova. Akce vyvrcholí poslední víkend v listopadu, tedy od pátku 29.listopadu až do 1.prosince, samozřejmě, takovou vrcholnou akcí bude rekonstrukce bitvy pod kopcem Santon u obce Tvarožná, kde se vlastně sjedou všichni vojáci, kteří v tu dobu tady budou pobývat. Bude jich více než 1100, 60 koní a několik desítek děl,” uvedla Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

Tomu všemu budou předcházet pochody bojištěm, pochodňový, nebo pochod IV.kolony. Na programu jsou také přednášky a výstavy s tematikou slavné bitvy. To všechno pro region samozřejmě znamená docela velkou zátěž, co se týče počtu aktérů, ale i návštěvníků.

“V regionu bude ubytováno téměř 1500 vojáků, to znamená každé město, každá vesnice se musí na tuto událost připravovat už dlouho dopředu. Samozřejmě, Slavkov u Brna, jako centrum těch událostí, které si připomeneme, bude ubytovávat stovky vojáků,” uvedla Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

Motivace účasti na těchto akcích je různá.

“Těch motivací je spoustu, ale vesměs všichni nakonec musí přemýšlet nad tím, jak se ten člověk v dané době cítil, co mohl zažít, co dejme tomu přinesla jeho smrt komu,” popsal Jan Kruba, účastník, rekonstrukce bitvy u Slavkova.

Protože akce se koná na přelomu listopadu a prosince, musí se návštěvníci připravit na možnost mrazivého nebo jinak nevlídného počasí. Počítají s tím samozřejmě i organizátoři.

“Proto ty akce dáváme na různá místa, právě tady ve Slavkově u Brna se více zaměřujeme na rodiny s dětmi tak, aby měly kde přečkat i to mrazivé období,” upřesnila Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

Spousta lidí to dělá taky proto, aby si zažili, jak ten voják mohl v té době fungovat a takhle nejlíp získají alespoň částečnou představu o tom, jak to mohlo být,” dodal Jan Kruba, účastník, rekonstrukce bitvy u Slavkova.

Pokud se do Slavkova u Brna chystáte na kteroukoliv z chystaných akcí, nebo až na bitevní ukázku pod kopcem Santon nebo nedělní pietní akt na Mohyle míru, určitě na možné chladné počasí pamatujte už při oblékání doma. Abyste si vše v klidu užili a pokud možno se nepřipojili, byť třeba jen chřipkou nebo nachlazením k dalším obětem Bitvy tří císařů.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu