Zámek ve Slavkově se průběžně rekonstruuje

  • 22. listopadu 2019,
  • 15:27,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Zámek ve Slavkově u Brna je památkou, která nabízí nejen historii, ale i současné kulturní akce. Ty se odehrávají v prostorách zámku, ale i v přilehlém parku a zahradě. Některé části tu nyní prochází rekonstrukcí.

Stáhnout video
Reklama

Na zámek ve Slavkově se každoročně vypraví desítky tisíc návštěvníků, milovníků historie, ale také návštěvníků mnoha akcí, které zámek nebo jeho přilehlé prostory hostí. Zároveň město a správa zámku musí takzvaně za pochodu dělat nutné opravy a rekonstrukce.

“Udržet národní kulturní památku není jenom tak a my jsme moc rádi, že se nám zámek daří držet v kondici, v jaké je. V tomto roce, nebo již dva roky tady probíhají práce na opravách zdí a zámeckých valů, které už dlouho vykazují takové závady, že statici už nás upozorňovali na to, že právě kvanta lidí, která projdou parkem, to může ohrožovat. Proto teď probíhají práce na opravách těchto valů a také od povodně v roce 2010 poničené zámecké zdi,” sdělila Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

Velká péče se věnuje také pracem a opravám v zámeckém parku.

“Do zámeckého parku se investují nemalé peníze. V minulých letech se opravdu začali renovovat sochy, kterým už hrozil rozpad. V tomto roce probíhá už druhá etapa oprav těchto soch,” dopnila Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

Do parku se také vrátil v minulosti velmi poničený Čínský altánek, u kterého nebylo jisté, zda se jej podaří zrekonstruovat.

“V tuto chvíli již v parku stojí replika tohoto altánu,” upřesnila sdělila Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

V nejbližších měsících by se měli ve Slavkově dozvědět, zda uspěli se svým projektem na obnovu zámeckého parku a zahrady z peněz Evropské Unie.

“To by potom pro návštěvníky parku znamenalo mnohem větší pohodlí, protože bychom do zámeckého parku nechali nainstalovat nové lavičky, odpadkové koše, veřejné osvětlení, dokonce by zde měly být nové naučné stezky. Nebo i to, že si návštěvníci půjčí lehátko a půjdou si pod koruny stoletých stromů lehnout, kam budou chtít,” řekla Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

Každoročně se vedou debaty o vhodnosti pořádání velkých koncertů světových hvězd nebo třeba výstavy automobilových veteránů. Odpůrci podobných akcí argumentují potřebou zachováním klidové zóny a možnosti narušení ekosystému parku.

“Proto v tomto parku nejsou povoleny dvoudenní akce, při kterých by zde návštěvníci museli přespávat. I proto pečlivě vybíráme akce, které se v parku konají,” dodala Veronika Slámová, tisková mluvčí, zámek Slavkov-Austerlitz.

Jednou z těch největších akcí bude již jednou odložené vystoupení hudební hvězdy světové extratřídy - Stinga. To se v červnu příštího roku na druhý pokus v zámeckém parku ve Slavkově už snad uskuteční.




LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu