O výsadbu nových stromů se snaží Pecky z Moravy

  • 22. listopadu 2019,
  • 15:31,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Sázet pecky ovocných stromů a vracet tak do přírody lokální plodiny. To je jedním z cílů neformálního sdružení Pecky z Moravy, které hledá nejen místa k sadbě, ale i brigádníky a samotné pecky. Povyrostlé stromky pak budou rozdávat zdarma.

Stáhnout video
Reklama

Už od loňského roku se sdružení Pecky z Moravy snaží vysazovat na různých místech v kraji nové stromy. Převážně se jedná o ovocné stromy, které, jak lze poznat už z názvu, vysadí v podobě pecek. V brně se o výsadbu starají hned na několika místech.

"V Brně máme jedno políčko v Mariánském údolí, v Líšni a dvě v Modřicích. Jedno nám poskytl pan majitel laskavě k dispozici zahrádku asi dva a půl tisíce metrů čtverečních, takže to máme teď nově k dispozici a pak máme část políčka od kamaráda," vysvětlila Tereza Kutínová, autorka projektu, Pecky z Moravy.

Jedním z cílů je vrátit do krajiny ovocné stromy podél cest a vracet staré odrůdy lokálních stromů. Během fungování sdružení se podařilo získat různorodý materiál k výsadbě.

"Máme meruňky, moštovou drť, pecky ze švestek, z broskví, ale snažíme se sbírat i pecky z krajiny, to znamená špendlíky, trnky, tady tyto plané, z těch planých keřů, abychom mohli je dávat do podrostu," dodala Andrea Ondrůjová, dobrovolnice.

Zatím celkem 4 členové neformálního sdružení, doplněni o dobrovolníky a brigádníky, vysazují získané pecky, zahrabávají moštovou drť a starají se o stromky, které už raší od minulého roku. Až budou dostatečně veliké, plánují je nabízet zdarma veřejnosti.

"Letos bychom rádi zkusili ty největší vysadit už do krajiny tady v Líšni, podél cesty, abychom vyzkoušeli všechno, otestovali a potom když budeme rozdávat stromečky, tak už i jako s návodem a s doporučením a se zkušenostmi," uvedla Tereza Kutínová, autorka projektu, Pecky z Moravy.

Do projektu se může zapojit i široká veřejnost. Kdo nemá pecky, ale může zapojit své ruce a energii, je ideálním brigádníkem. Ten, kdo se rozhodne darovat stromky nebo samotné pecky, měl by je prvně na výsadbu připravit.

"Ideálně vysušit, ne úplně přesušit, ale vysušit, aby nezplesnivěly a pokud chce to úplně vychytaný, tak je ideální pokud vyřadí pecky, které nemají jadýrko, což zjistí tak, že je namočí do vody a ty, které vyplavou, tak jsou prázdné," upřesnila Tereza Kutínová, autorka projektu, Pecky z Moravy.

Peckoví nadšenci navíc kromě práce na polích plánují zapojit do výsadby i další organizace. Především chtějí zajistit, aby se vysazovaly stromy, které jsou lokální a Morava je jejich domovem. Jsou však potřeba nejen pecky, ale i místo, kam je zasadit.

"Chceme určitě začít komunikovat i s obcemi a s ostatními organizacemi, navázat spolupráci, oslovit především ty obce, respektive vlastníky těch pozemků, který bychom rádi osázeli," popsala Andrea Ondrůjová, dobrovolnice.

Do projektu se veřejnost může zapojit i tím, že na svém pozemku vysadí lokální strom. Ať už se jedná o zahradu, pole či malý koutek za domem, každý nový strom je pro naši přírodu prostě Pecka.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o. - Tišnov
Tišnov
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu