Brňané si zvykají na koloběžky v centru města

  • 25. listopadu 2019,
  • 17:27,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Už od léta jsou v Brně v provozu sdílené elektrokoloběžky. Jedni je milují, jiným v ulicích města znepříjemňují život. Podle brněnských radních by měl situaci zlepšit vydaný manuál s pravidly, které uživatelé koloběžek musí dodržovat.

Reklama

Už od léta se brněnskými ulicemi prohánějí elektrokoloběžky. Desítky nových pomocníků k přepravě se ve městě objevily doslova ze dne na den a za tu dobu se s nimi město pomalu zažívá. Aby se do provozu ve městě zařadily co nejlépe, vydalo město maunál se základními pravidly jízdy.

"Nebylo naší snahou nějakým způsobem vychovávat lidi, nějakou osvětu kterou abych řekl nemůžeme v tuto chvíli učinit, ale bylo důležité, abychom definovali, co ta koloběžka může nějakým způsobem na silnici přivodit, jaký prostředek to v podstatě je a kde by měl primárně jezdit a tím pádem, kde by ti uživatelé měli tu koloběžku očekávat," vysvětlil Petr Kratochvíl (ODS), radní, město Brno.

Manuál upozorňuje například na to, že uživatel koloběžky musí dodržovat stejná pravidla jako cyklista. Koloběžku je třeba parkovat výhradně u stojanu a lidé mladší osmnácti let mají povinnost nosit helmu. Od té doby, co v Brně koloběžky fungují, zaznamenala městská policie jen několik případů, kdy by jejich uživatelé porušovali předpisy.

"Od léta evidujeme necelou dvacítku případů, která je s elektrickými koloběžkami spojená, zpravidla se jedná o to, že člověk, který na koloběžce jel, tak se pohyboval po chodníku, což nesmí, protože pro koloběžku platí stejná pravidla jako pro jízdní kola, kromě toho jsme zaznamenali také několik případů, kdy člověk na koloběžce vjížděl v protisměru do jednosměrky," popsal Jakub Ghanem, tiskový mluvčí, MP Brno.

I přes vydaný manuál a kontroly strážníků však policie zaznamenává stížnosti od těch, kterým takzvaní koloběžkáři znepříjemňují život. Nejčastěji chodce obtěžuje nesprávné parkování tam, kde koloběžka překáží a často až příliš rychlá jízda.

"Od provozovatelů víme, že se snaží dělat různá opatření, například i elektronické omezení rychlosti v pěší zóně, zbytek už je ale na samotných uživatelích, je důležité, aby se vůči chodcům chovali pokud možno ohleduplně," doplnil Jakub Ghanem, tiskový mluvčí, MP Brno.

I přes to, že někteří Brňané považují sdílené elektrokoloběžky za přítěž nebo zbytečnost, našla se v Brně řada lidí, kterým novinka zavedená během letošního srpna udělala radost. Své uživatele mají a proto i město předpokládá, že jejich provoz bude pokračovat i nadále.

"Já předpokládám, že v příštím roce sem určitě přijdou další společnosti, protože tato společnost, která zde momentálně funguje myslím přišla v polovině léta, takže byla to poměrně krátká doba na tu sezónu a určitě ten nástup je možné očekávat pravděpodobně, když by došel, tak by byl na jaře příštího roku od někoho, ale to nemůžu predikovat, takovou informaci nemám," dodal Petr Kratochvíl (ODS), radní, město Brno.

Co bude s koloběžkami přes zimu záleží čistě na provozovatelích. Možné je, že se v období sněhu a ledu úplně schovají a v ulicích je Brňané najdou až s prvním táním, nebo se určí podmínky, za kterých budou schopny provozu i během zimy.




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu