Začalo kácení uschlých stromů na Kamenném vrchu

  • 26. listopadu 2019,
  • 18:11,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Asi týden by mělo trvat plánované kácení uschlých stromů v brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch. Na oblíbeném výletním místě loni kvůli dlouhodobému suchu uhynulo asi 1000 stromů. O tuto rezervaci se dlouhodobě stará ekologické sdružení Rezekvítek.

Reklama

Loni v přírodní rezervaci Kamenný vrch uschlo na ploše necelých dvou hektarů asi 80 procent stromů, letos pak uschly další.

“Kácí se z toho důvodu, že ty stromy jsou nebezpečné a začínají padat. Takže ten zásah, který tam teď probíhá, je pouze v místech cestiček kudy se chodí a vlastně střední část, která je daleko od těch cestiček, tak ta zůstane bez zásahu a stromy tam budou volně padat,” sdělil Vilém Jurek, úsek péče o přírodu, Rezekvítek.

Po vykácení nebezpečných stromů se uvolní opět cesty, které byly uzavřeny nebo pohyb na nich byl jen na vlastní nebezpečí.

“Tam, kde probíhá v současné době kácení, dojde pouze k vyčištění toho prostoru od těch padlých kmenů, které tam jsou pokáceny. zbytek zůstane bez zásahu a víceméně celou část těch dvou hektarů budeme nechávat přirozené obnově, přirozenému růstu tak, aby si tam ten les sám poradil,” upřesnil Vilém Jurek, úsek péče o přírodu, Rezekvítek.

Při této obnově budou ekologové podporovat listnaté stromy jako dub, javor nebo třešně popřípadě jeřáby. Veřejnosti je Kamenný vrch znám především výskytem koniklece velkokvěté, ale oblast je z přírodovědeckého hlediska daleko bohatší.

“Na té lokalitě se vyskytuje přibližně 300-400 druhů rostlin, přičemž zhruba třetina jsou chráněné druhy, takže nejen koniklec, ale spousta dalších druhů se tam vyskytuje, které jsou chráněny. Nejzásadnější význam je ten , že je to taková Moravská step, lokalita, která se tu dochovala už několik tisíc let,” doplnil Vilém Jurek, úsek péče o přírodu, Rezekvítek.

Step se vyznačuje velkými travními plochami, lesní porosty většinou dosahují maximálně 10 procent plochy.

“Tady je to trošku jinačí, protože ty jehličnany, které teď právě uschly, jsou pozůstatkem takových hurá akcí šedesátých a sedmdesátých let, kdy se ty stepi násilně zalesňovaly a byl tam pokus je takzvaně rekultivovat,” vysvětlil Vilém Jurek, úsek péče o přírodu, Rezekvítek.

Koordinace kácení je více méně výjimečnou akcí. Jinak se spolek Rezekvítek o přírodní rezervaci Kamenný vrch stará a udržuje jí dlouhodobě.

“My máme vlastně nějaké financování, ale to máme pouze na údržbu těch trávníků. Ale věci, co se týče hlídkové činnosti na Kamenném vrchu, tak to děláme ryze dobrovolně,” dodal Vilém Jurek, úsek péče o přírodu, Rezekvítek.

To bychom měli mít na paměti, až se do míst nad Brnem na jaře vypravíme třeba podívat na rozkvetlé koniklece.

V přírodní rezervaci Kamenný vrch se tedy odstraňují uschlé stromy. Na jejich místě pak přirozenou cestou vyrostou stromy listnaté.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu