Bazén pro lední medvědy v ZOO se rozšíří

  • 27. listopadu 2019,
  • 18:50,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Brněnské zoo se plánuje rozšíření bazénu pro lední medvědy. Díky němu možná získá medvědice Cora nového druha, se kterým přivede na svět mláďata. Stejně tak, jako se to začátkem listopadu podařilo zebře Ajce.

Reklama

V brňenské Zoo se pořád něco děje. Aktuálně se například připravuje rozšíření bazénu pro lední medvědy.

"Lední medvědi vodu potřebují ke svému životu, umí fantasticky plavat, loví tam, takže čím více té vody mají, tím je to pro ně lepší. A v současné době ten bazén, který máme, je nevyhovující, je malý a není tak hluboký," popsal Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

"Musíme udělat nějaké úpravy, je to jednak toho bazénu, jednak toho svahu a samozřejmě to bude mít i pozitivní dopad pro návštěvníky jako takové," upřesnil Petr Hladík (KDU-ČSL), 1. náměstek primátorky, město Brno.

Bazén se zvětší téměř dvojnásobně a bude také o metr hlubší, než je ten dosavadní. Změní se i další části výběhu. Přibudou kameny, balvany a také umělé skály. Ve spodní části výběhu bude také nová betonová podlaha umožňující snazší pohyb zvířat.

"V současné době vybíráme zhotovitele, pokud se to podaří udělat napoprvé, respektive napodruhé teď, tak bychom mohli co nejdříve začít stavět a doufáme, že v první polovině příštího roku by měl být nový bazén hotový," uvedl Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Větší bazén jen také jednou z podstatných podmínek, které musí výběh pro lední medvědy splňovat, aby do něj v budoucnu mohl přibýt další přírůstek. Město v tuto chvíli jedná o převozu nového medvěda, který by měl doplnit medvědici Coru a poskytnout jí možnost porodit další mláďata.

"Ano, taková předběžná dohoda je, my teď vlastně ty stavební práce budou probíhat mezi prosincem a zhruba dubnem, podle toho, jak zima dovolí, a ve chvíli, kdy budou ty stavební práce provedeny, tak by se měl uskutečnit ten transport a nový samec ledního medvěda z Holandska, tak by měl sem k nám doputovat do Brna," doplnil Petr Hladík (KDU-ČSL), 1. náměstek primátorky, město Brno.

Další novinkou, kterou přináší Brňanům zoologická zahrada, je nedávno narozené mládě zebry.

„Na začátku listopadu se nám narodilo mládě zebry Chapmanovy, je to chlapeček a chovatelé ho pojmenovali Artur. Jeho maminka se jmenuje Ajka, je devatenáctiletá, zatím se o něj vzorně stará a Artur krásně prospívá,“ dodal Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Tento druh zebry je specifický tím, že má mezi klasickými černými pruhy jeden tmavě hnědý. Návštěvníci ho proto od jiných zeber lehce poznají. Doufejme, že se bude brněnská zoo dále rozšiřovat nejen o nové prostory, ale právě o další zvířecí přírůstky.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu