Planetárium v Brně patří mezi 10 nejhezčích v Evropě

  • 29. listopadu 2019,
  • 10:11,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Hvězdárnu a planetárium Brno zařadil mezinárodní časopis GEO mezi deset nejkrásnějších hvězdáren v Evropě. Šedesát pět let stará instituce již před časem získala několik ocenění. Budova se stala Stavbou roku České republiky 2012 a byla také nominována na Mies van der Rohe Awards 2013.

Reklama

Brněnské planetárium prošlo v letech 2010 a 2011 výraznou rekonstrukcí podle návrhu architektonické kanceláře Martina Rudiše. Roku 2013 vzniklo hybridní planetárium, které navíc loni začalo pořádat i 3D projekce. Nyní se brněnské instituci dostalo nečekaného uznání od zahraničních odborníků - časopis Geo zařadil brněnské Planetárium mezi 10 nejhezčích v Evropě..

“Myslím si, že naší velkou výhodou je to, že už několik let zde organizujeme přehlídku filmů pro digitální planetária, celosvětovou přehlídku, kdy se sjíždějí producenti z celého světa a nabízejí své pořady především provozovatelům Evropských planetárií a díky tomu jsme po Evropě docela známí, protože podobná přehlídka v Evropě není.Tím pádem k nám jezdí jak producenti, tak provozovatelé a tím se šíří naše pověst po Evropě,” uvedl Jiří Dušek, ředitel, Hvězdárna a planetárium Brno.

To, že patří Brněnské Planetárium do takto elitní společnosti, se pracovníci hvězdárny dozvěděli docela kuriózně.

”Časopis nás přímo neoslovil, ale čtenáři toho časopisu nám psali a začali gratulovat, tak jsem se začal pídit po tom, co jsme vlastně získali, nebo kde jsme se to ocitli a tak jsme na to ocenění přišli. Takže nebylo to přímo, že by GEO vyhlašovalo veřejně výsledky té soutěže, ale dozvěděli jsme se o nich,” popsal Jiří Dušek, ředitel, Hvězdárna a planetárium Brno.

Mnoho z nás má planetárium spojeno jen se školními výpravami, maximálně s občasným pozorováním případného zatmění nebo mimořádných vesmírných úkazů. Ovšem Brněnská hvězdárna si dává za úkol mnohem víc.

“My, když jsme před deseti letech přišli s projektem rekonstrukce, tak jsme tvrdili, že by zde mělo vzniknout takové centrum vědy, umění a vzdělávání, protože investovat jenom do propagace astronomie nemalou částku, ať už na tu rekonstrukci nebo do digitalizace, tak si myslím, že by nebylo rozumné. No a tak se snažíme, aby ta budova žila od rána do večera, propagujeme vědu, kritický způsob myšlení a vůbec věci, které si myslíme, že v Brně stojí za pozornost,” dodal Jiří Dušek, ředitel, Hvězdárna a planetárium Brno.

Na hvězdárně se tak můžeme potkat při kulturních, vědeckých i společenských akcích. Přes uznání, jakého se Planetáriu dostalo, možná překvapí, co ředitel této instituce považuje za svůj úspěch.

“To, na co jsem skutečně hrdý ale co nikdo neocení je to, že všechny kontroly, které zatím přišly, dopadly dobře, ale řekl bych, že co se nám skutečně povedlo a bylo pro nás skutečně nečekané, je samozřejmě letní záležitost s naším nafukovacím měsícem,” doplnil Jiří Dušek, ředitel, Hvězdárna a planetárium Brno.

O desetimetrový měsíc, pokřtěný jako Lunalon,byl obrovský zájem. Nejen na něj, ale i na další slíbené modely se budeme moci těšit v jednom z nejkrásnějších planetárií v Evropě i v příštím roce.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu