V prosinci se otevře cyklostezka do Žebětína

  • 26. listopadu 2019,
  • 10:26,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Žebětín leží na západním okraji Brna. Pro cyklisty a pěší byla tato městská část po desetiletí těžko přístupná. To se s koncem roku 2019 změní.

Reklama

„Dlouhé stráně a louky na západě Brna nově protíná zbrusu nová asfaltová stezka. Stavaři tu právě finišují s pracemi. S otevřením se po letech propojí Kohoutovice s Žebětínem pro pěší i cyklisty. „Tato trasa propojí všechny tři městské části hlavně bezpečným způsobem, protože se vyhneme všem těm nebezpečným komunikacím, raduje se Ivan Beran.

Žebětínský starosta měl při přípravě plné ruce práce. Původně měla trasa vést podél vytížené Kohoutovické ulice, nakonec cyklisté pojedou klikatou cestou, aby byly maximálně využity obecní pozemky. K průjezdu pod dálnicí ze čtyřicátých let pak využijí původní tunel.

„Byla to spíš záležitost Žebětína, protože to celé leží na katastrálním území Žebětína. Nicméně to ty městské části propojuje tím způsobem, že se dostaneme pod dálnicí do obory Lesů města Brna a spodní stranou přes Údolí oddechu přijedeme k řece Svratce na katastr Bystrc. A kdo bude chtít, muže vyšlapat nebo spíše vytlačit kolo od prasátek do Kohoutovic,“ popisuje nové možnosti cyklistů Beran.

Realizace stezky byla podpořena i díky nápadu Oldřicha Drápala, který vytvořil projekt a přihlásil jej do městského projektu Dáme na Vás. Důvodů k tomu měl hned několik.

„Bydlím v Žebětíně a jezdím tam jak autem, tak na kole. Stará dálnice je takovou bariérou mezi horní částí Bystrce, Žebětína a města Brna. Překonat tuhle bariéru pěšky nebo na kole je docela problém,“ usmívá se navrhovatel Oldřich Drápal.

V roce 2017 získal návrh přes dva tisíce hlasů.

„Jsem ten projekt v podstatě navrhl k realizaci. Dáme na Vás probíhá v několika kolech a podařilo se to prosadit,“ povídá Drápal.

Starosta Beran jeho krok kvituje: „My jsme za 710 tisíc v rámci participativního rozpočtu vloni připravili projekt až po stavební povolení a výběrové řízení. V letošním roce jsme se dopracovali do fáze, kdy jsme řekli, že máme všechno připraveno.“

Poprvé se Brňané do nejzápadnější části svého města vydají pěšky či na kole ve druhé polovině prosince. Na již vybudovaný úsek stezky by v budoucnu chtěli Žebětínští navázat i další částí stezky. Ta vznikne v nejbližších letech spolu s plánovaných obchvatem spojujícím Kohoutovickou s rybníkem na Hostislavově ulici. 




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu