Muzeum v prosinci zavře Měnínskou bránu

  • 6. prosince 2019,
  • 9:53,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Muzeum města Brna v prosinci uzavře Měnínskou bránu. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci zde skončí expozice hraček Milady Kollárové a brána bude pravděpodobně několik let mimo provoz. Na prohlídku památky z 13. století a případných výstav si tak budou muset Brňané nějaký čas počkat.

Reklama

Měnínská brána musí projít rekonstrukcí a její provoz bude na nějaký čas ukončen. Stav inženýrských sítí budovy se v posledních letech rapidně zhoršil a proto je nutné přistoupit k opravám. Kdy bude provoz Měnínské brány znovu zahájen zatím není jisté.

"Je to jenom v rámci odhadu, tipuji to na několik let. Do dubna tam ještě zůstane sbírka paní Milady Kollárové, sbírka hraček, po jejich odstěhování proběhne stavebně technický průzkum, po něm vypracujeme projekt té rekonstrukce, potom bude muset proběhnout nějaká volba zhotovitele, bude probíhat ta samotná oprava a až pak bude opět možné bránu otevřít."  Michael Kalábek tiskový mluvčí, Muzeum města Brna.

Muzeum hraček sice zůstane nevyklizeno až do dubna, avšak veřejnosti bude otevřeno pouze do konce letošního roku. Zda se muzeum někam přesune a bude přístupné veřejnosti v jiných prostorách teď ale nikdo nedokáže říci.

"Pro mě to znamená katastrofu, protože jsem to vůbec netušila a devět roků se tady o to pilně starám a najednou jsem se dozvěděla, že se brána bude zavírat aniž by mi dali dopředu vědět. Před měsícem mi dali dvě nové vitríny, po pěti letech, co jsem o ně žádala, a najednou se to bude zavírat." Milada Kollárová sběratelka a autorka výstavy.

Zatím není jisté, zda se po rekonstrukci do prostor brány vrátí právě tato výstava, či zda Muzeum města Brna zvolí něco nového.  Podle radního pro oblast kultury Marka Fišera v Brně poptávka po podobných výstavách, především pro děti, je. A byla by škoda, kdyby tato expozice zanikla.

Myslím, že by si ta výstava zasloužila případně po návratu i nějakým způsobem lehce inovovat, tak aby byla případně modernější, novější, aby si dokázala získat přízeň návštěvníků, kteří ji třeba ještě neviděli, případně nějakých dalších." Marek Fišer (Pirátská strana) radní, město Brno

Ať už se výstava po rekonstrukci vrátí nebo ne, je otázkou, kde budou mezitím hračky uskladněny. Paní Kollárová bude muset pravděpodobně sama najít adekvátní prostory, případně požádat o pomoc město.  Kromě muzea hraček byly v minulosti v budově Měnínské brány i další expozice.

"Před vystavením sbírky hraček paní Kollárové Měnínská brána sloužila jako výstavní prostor Muzea města Brna, konaly se tam různé krátkodobější výstavy, tematicky různé historické, etnografické, archeologické, byla tam například slavná výstava o kavárnách prvorepublikových a tak podobně."  Michael Kalábek tiskový mluvčí, Muzeum města Brna.

V devadesátých letech také sklepní prostory brány sloužily jako vinárna. Do roku 2006 se v Měnínské bráně nacházela stálá expozice Brána času, která prezentovala archeologické nálezy z území Brna. Budova je ale významná nejen tím, co je v ní provozováno. Je jedinou dochovanou městskou branou v Brně a její historie sahá až do 13. století. Velkou rekonstrukcí už prošla v sedmdesátých letech dvacátého století a ta další i čeká právě teď.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu