Na Lesné pokračují výsadby nových stromů

  • 6. prosince 2019,
  • 13:57,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Negativní vlivy počasí nebo dřevokazný hmyz. To jsou faktory, které mají na svědomí výrazné umírání dřevin. Televize Brno 1 už o problémy se stromy na jihu Moravy informovala. Tentokrát se náš štáb vydal zjistit, na čem se v jedné z lokalit pracuje.

Reklama

Lesopark uprostřed na sídliště Lesná čekají v nejbližších měsících výrazné zásahy. Městská část Brno-sever spolu s Magistrátem reagují na velké množství starých stromů.

"Máme strategický plán obnovy zeleně v Čertově rokli na etapy. Nejenže se bude kácet, ale bude se i dosazovat a hlavně je důležité, že budeme dělat opatření, která mají udržet vodu tady v tom území rokle,"  říká Martin Maleček, starosta MČ Brno-sever.

Právě zadržení dešťové vody je nezbytnou podmínkou pro růst stromů. Právě uschlé a nemocné trápí lokalitu v posledních letech.  Už dva týdny proto na louce pod základní školou Milénova díky dotačnímu titulu rostou zcela nové odrůdy stromů.

"Je to lokalita, kde historicky existoval ovocný sad, takže jsme logicky volili toto místo. Tuto lokalitu. Je tam 23 nových stromů. Většina z nich jsou jabloně, jsou tam dvě moruše, jedna třešeň a jedna švestka," říká  Martin Maleček starosta, MČ Brno-sever.

Výsadby odolnějších stromů, především buků a dubů už se v tomto roce konaly. Na 200 nových stromků v Čertově rokli nahradí uhynulé smrky.

"Co kvituji a co bylo pěkné, že přišli místní zasadit si svoje stromečky, takže nyní chodí a sledují, jak jim rostou, prosperují a případně je i zalévají,"  říká  Martin Maleček starosta, MČ Brno-sever.

A další veřejné výsadby budou pod odborným tedy budou dohledem pokračovat i na jaře. Podle starosty je výhled do budoucích desetiletí jednoznačný.

"Co se týče zeleně, tak trošku druhově tady bude rozdíl. Já věřím, že Lesná bude stále Lesnou. Že generace po nás uvidí stromy zase v plné síle – velké vzrostlé vzrostlé a vitální," říká  Martin Maleček starosta, MČ Brno-sever.

Při výsadbě byl je a bude kladen důraz na obdobné rozmístění stromů, jako při zdejší výsadbě v šedesátých letech. Jakub Sabol Televize Brno 1.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu