I letos můžete mít vánoční stromek v květináči

  • 4. prosince 2019,
  • 15:26,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Než se nadějeme tak tu máme vánoce. Kromě dárků pro nejbližší také řešíme, jaký vánoční stromek pořídit. Kromě skupiny majitelů stromků umělých řeší zbytek populace otázku, zda pořídit stromeček řezaný, nebo se zachovat ekologicky akoupit stromek v květináči.

Reklama

Ekologické organizace v Brně letos dají do prodeje oproti loňsku více jedlí bělokorých zasazených v květináči,. Ty jsou alternativou klasického vánočního stromku. Nabízet jich budou 1750, tedy o 650 více než loni. K dostání budou od 25. listopadu a avizovaný zájem o ně je velký.

“Musím říct, že zájem o naše jedličky v květináči tady v Brně rok od roku roste a roste. Vlastně letos nabízíme k prodeji největší počet jedliček za tu dobu, co já pamatuju, a to jsem na Rezekvítku přes deset let. Letos jich jde do oběhu přes sedmnáct set,” říká Tereza Žižková, ředitelka Centra ekologické výchovy Rezekvítek.

Přes zvýšený zájem o stromky v květináči je mezi lidmi stále ještě nejběžnější variantou řezaný vánoční stromeček, část populace pak dává přednost stromečku  “stálezelenému” - umělému. My jsme udělali takovou minianketu o tom, čemu dávají přednost, co se týče vánočního stromku čelní představitelé města Brna.

Anketa

Jak vidno, Brněnští politici jsou tedy s vánočním stromečkem zatím tradicionalisty. Prozraďme, kdo je tedy hlavní cílovou skupinou pro stromečky v květináči.


“Klientelou tady u těch jedliček jsou spíš studenti, Varianta - mám malý byt, tak mám malý stromeček, ale asi si netroufám říct, že malé děti chtějí velké vánoční stromky. Já bych řekla, že to je spíš takový zaběhnutý model, že vánoční stromek musí být velký, nejlépe až do stropu, aby se pod něj vešlo spoustu dárků,”  říká Tereza Žižková, ředitelka Centra ekologické výchovy Rezekvítek.

Jedním z důvodů zvýšeného počtu jedliček v květináči je nejspíš i to, že budou letos k dostání i na vánočních trzích na náměstí Svobody a celkem tak na 12 místech - kromě tří prodejních míst Nadace Veronica je lidé budou moci zakoupit také u Rezekvítku, v EkoCentru Brno, v Informačním centru YMCA Brno, na dvou místech Lesů města Brna a na třech místech zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka. Tyto stromečky pak mohou lidé sami a nebo hromadně na jaře vysadit. Společné výsadby se pravidelně účastní desítky lidí, letos jich přišlo asi 200.


“Opravdu jsou tam jednotlivci, skupiny, kteří jsou do téhle iniciativy zapojeni už leta letoucí, a sledují ty svoje stromečky, jak jim postupně rostou, rostou a rostou,”  říká Tereza Žižková, ředitelka Centra ekologické výchovy Rezekvítek.

Příští rok na jaře budou moci zájemci stromky vysadit v lesích mezi Vranovem a Svinošicemi na Brněnsku.

“Jedlička v květináči má oproti řezanému stromku výhodu - nejdřív se těšíte na vánoce a po vánocích pak na společnou výsadbu. Pavel Štěpánek, Televize Brno1.”




Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu