Šlapanické muzeum zve do přírody

  • 23. ledna 2020,
  • 15:02,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Výstava Rostliny a lidé s podtitulem Od koření po pneumatiku představuje v Muzeu Brněnska ve Šlapanicích vztah rostlin a lidí. Můžete zde prozkoumat rostlinu jako potravinu, obchodní komoditu, inspiraci umělců i průmyslovou surovinu. Kromě jiného zde můžete vše prohlédnout i v laboratoři pod mikroskopem.

Reklama

Děti i dospělí jistě ocení možnost bádat v laboratoři, tvořit ve výtvarném ateliéru nebo odpočívat v relaxační místnosti. Tato výstava je věnována nejvýznamnějším rostlinám, které nějakým způsobem významně ovlivnily lidstvo. Součástí výstavy je i převzatá pasáž Plané rostliny jako jídlo, koření i lék připravená ve spolupráci s muzeem ve Znojmě.


“Tato část, ve které stojíme, je připravena ve spolupráci s Jihomoravským muzeem ve Znojmě. Je to taková relaxační místnost. Na výstavě jsou vystaveny předměty výhradně ze sbírek Muzea Brněnska.” Veronika Mičolová kurátorka, Muzeum Brněnska Šlapanice


Na výstavě návštěvníci poznají, které rostliny ve svém okolí je třeba chránit nebo které nejsou původní, ale invazivní. Ovšem výstava jako taková není jen o pouhém prohlížení. Pracovníci muzea chtějí návštěvníky do problematiky více vtáhnout a zapojit je aktivně. Ke každé výstavě připravují edukační programy a také doprovodné akce.


“Jsou tady představeny rostliny, jako takové. Jsou tady popsány jejich části a zároveň ty nejvýznamnější, které ovlivnily společnost. Ale návštěvník nám tady může nechat vzkaz nebo myšlenku, o které rostlině si myslí, že byla nejvýznamnější podle něj. Pro děti je tu připravený koutek s výtvarným ateliérem a s laboratoří, kde si mohou vyzkoušet práci s mikroskopem.” Veronika Mičolová kurátorka, Muzeum Brněnska Šlapanice


Ještě stále jsme teprve na začátku roku 2020, proto nás zajímalo, co jaké akce si pro návštěvníky ve Šlapanicích na tento rok připravili.


“V tomto roce připravujeme pro návštěvníky několik tematických výstav, které se budou dotýkat archeologie a historie, potom fenoménu cestovatelství. Na léto připravujeme klasickou dětskou výstavu, zaměřenou na dětského návštěvníka, o hračce.” Veronika Mičolová kurátorka, Muzeum Brněnska Šlapanice

Návštěvníky také čeká řada doprovodných akcí, jako je například pravidelná Archeologie pro každého nebo velice oblíbená Muzejní noc či Férová snídaně. Už teď je jasné, že na některém z těchto podniků se určitě potkáte i s námi a naší kamerou. Pavel Štěpánek, TV Brno1.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu