Výstava Okouzlení Afrikou mapuje vývoj a vliv afrického umění

  • 24. února 2020,
  • 14:47,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Obrazy s africkou tématikou, velké I malé masky či dřevěné sošky ze dřeva. Spousta afrických artefaktů je možné zhlédnout v brěnském Anthroposu. Výstavu připravovali autoři několik měsíců a pokud ji ještě někdo nestihl navštívit, bude mít poslední možnost.

Reklama

Postavy, které jsou velmi typické pro českého umělce a režiséra Jana Švankmajera si mohou Brňané prohlédnout až do konce února v pavilonu Anthropos. Velmi nápadná figurka přivítá návštěvníky hned u vstupu do výstavního sálu.

"Od Jana Švankmajera tady máme jak součást africké sbírky zaměřené na fetiše a na mystickou stránku africké reality, která se odráží v jeho surrealistické  tvorbě. Ten vztah je velmi nápadný. Vedle sebe tu stojí africké sochy s tajemstvím a současně fetiše, které vytvářel Jan Švankmajer." Petr Kostrhun vedoucí anthropologie, MZM Brno

Dále tu lidé najdou díla německy mluvících českých umělců, kteří navštěvovali severní státy Afriky. V meziválečné době vytvořili svérázný výtvarný jazyk, který je zaměřen například na erotické motivy.

"Hlavní téma výstavy je snaha zmapovat inspiraci, kterou evropští výtvarní umělci  hledali. Jak již víme, tak inspirace africkým uměním je jedna z těch, které stojí u zrodu moderního evropského umění v čele s Pablem Picassem a dalším umělci."  Petr Kostrhun vedoucí anthropologie, MZM Brno

Výstava se snaží zachytit práci umělců nejen z České republiky. Přes 180 výtvarných děl od více jak padesáti autorů přibližují dějiny umění od počátku minulého století až po současnost. Za zmínku stojí například obrázky Emila Filly nebo sbírka afrických reálií propůjčené od Jiřího Andrleho.

"Nechybí zde ani současná výtvarná generace a pro Brňáky možná bych zmínil ještě Jaroslava Rónu, který je zde zastoupen několika svými díly. Počátek zájmu o africké umění bychom zasadili kolem 1900, kdy evropští umělci začali v Paříži navštěvovat etnografické sbírky. Fascinovala je forma, kterou viděli na maskách a sochách. Připadala jim velmi inspirující."  Petr Kostrhun vedoucí anthropologie, MZM Brno

O výstavě Okouzlení Afrikou vyšel stejnojmenný katalog s medailonku všech autorů. Obsah výstav, které se v menším sále nepravidelně střídají, se skládají z předmětů z více než padesáti muzeí a jiných institucí. Za deset měsíců výstavu umění černého kontinentu navštívily desítky tisíc návštěvníků. V červnu na ni naváže výstava fotografií brněnského cestovatele Jana Jindřicha Vávry. Ten jako lékař v 19 století několikrát obeplul svět.




ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu