Brno drží nejvyšší počty narozených

  • 26. února 2020,
  • 15:10,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

V porodnicích Fakultní nemocnice Brno opět přišlo na svět nejvíce dětí ze všech perinatologických center České republiky. Řadu let celkový počet narozených kolísá mezi 6 – 6 a půl tisíci. Každoročně se zde narodí přibližně 50 % dětí Jihomoravského kraje.

Reklama

Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno je místem, kde na svět přichází velká většina nejen brněnských, ale také spousta novorozenců z celého Jihomoravského kraje. Uplynulý rok tedy velice kladně hodnotí i nový přednosta Dr. Vít Weinberger, který je ve funkci teprve od letošního ledna.

“Velmi mě těší to, že si nás stále rodičky a pacienti vybírají. Tedy nedošlo k žádnému poklesu, došlo dokonce k mírnému nárůstu počtu porodů a počtu narozených dětí na naší klinice a že jsme stále vnímáni, jako pracoviště s velkou prestiží. Opravdu, v momentě potíží a zdravotních se na nás s důvěrou obrací.” Vít Weinberger přednosta, Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno

Narodila se zde pouze jedna trojčata,u dvojčat rovněž jejich počet za rok 2019 klesl ze 136 na 123. I toto bere vedení kliniky jako dobrou zprávu.

“Ten úbytek vícečetných porodů souvisí se změnou činnosti center asistované reprodukce, které přestávají transferovat více embryí, transferují pouze jedno embryo v rámci té péče o ženy, které nemohou otěhotnět. Což je asi nejzásadnější změna v posledních letech.” Petr Janků vedoucí lékař, Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno

Perinatologické centrum intenzivní péče FN Brno se snaží centralizovat nejzávažnější patologické a rizikové stavy. Mezi ty nejvýznamnější patří péče o předčasné porody. Dlouhodobě se zde daří koncentrovat více než 95 % předčasných porodů, což jsou výsledky, které i v zahraničí vyvolávají pozornost.

“Na číslech loňského roku mě nejvíce zaujal významný pokles novorozenců s nízkou porodní hmotností a zejména se tento pokles týká kritických nezralostních kategorií, čili novorozenců s porodní hmotností do 1000 a zejména do 1500 gramů. Tento pokles z celospolečenského hlediska je jistě pozitivní.” Ivo Borek primář, Neonatologické oddělení FN Brno

Samozřejmě dlouhodobým problémem kliniky je umístění pracovišť ve dvou vzdálených lokalitách. Od ministra zdravotnictví i předsedy vlády zazněl příslib peněz na vybudování jedné moderní kliniky v areálu Fakultní nemocnice v Kampusu.

“Celý ten provoz, který realizujeme na dvou místech je obtížný a svým způsobem i neracionální. Přál bych si tedy, abychom byli na jednom místě a to na takovém, které odpovídá moderní interdisciplinární medicíně.” Ivo Borek primář, Neonatologické oddělení FN Brno

Snad se tedy nového pracoviště brzy dočkají nejen pracovníci kliniky, ale vlastně my všichni. Protože nejde tady o nic míň, než naše děti a tedy budoucnost. Pavel Štěpánek, TV Brno1.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu