Vodojem pod Brnem nabízí dechberoucí podívanou

  • 20. července 2020,
  • 14:38,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Milovníci historie a unikátních staveb mohou navštívit nejstarší z vodojemů pod Žlutým kopcem. Prostor připomínající podzemní katedrálu se zdá být nekonečný, vytváří mystickou ozvěnu a překvapuje architekturou. Do budoucna je v plánu zpřístupnit veřejnosti i zbylé tři nádrže.

Reklama

Unikátní prostory připomínající podzemní katedrálu nebo scény z Pána prstenů může veřejnost obdivovat během prohlídek podzemního vodojemu pod Žlutým kopcem. Byl zpřístupněn v polovině července a jedná se o nejstarší ze čtyř vodojemů, které byly v areálu objeveny.

"Byl vybudován v roce 1867 - 1872 a je to první z té čtveřice nádrží, který byl vybudován z cihel. Má rozměr 45x45 metrů s výškou 6,5 metru a byl naplněn vodou do výšky pěti metrů," popsal vodojem Aleš Svoboda, znalec brněnského podzemí.

 Vodojemy naprojektoval stavitel Thomas Docwry a sloužily jako zásobárna vody z řeky Svratky, která do nich byla přiváděna z úpravny v Pisárkách.

 "Ta pisárecká voda sem byla parními čerpadly hnána do jednotlivých vodojemů a odtud byla rozváděna do brněnských domů a průmyslových podniků," řekl Aleš Svoboda, znalec brněnského podzemí.

Později se však zjistilo, že voda ze Svratky nedosahuje požadovaných kvalit a voda z vodojemů sloužila už pouze jako užitková. V roce 1997 byly vodojemy odstaveny a teprve dnes dostanou novou šanci představit se veřejnosti v celé své kráse. Zajistit bezpečný přístup však nebylo jednoduché.

"Byl sem zřízen vstup, který v budoucnosti bude sloužit jako nouzový. My počítáme s tím, že tento vodojem bude opatřen velkým vstupem přímo z ulice Tvrdého, kde se nachází, a tím nouzovým výstupem teď budou návštěvníci moci vstoupit dovnitř a obdivovat ten nádherný interiér," doplnil Aleš Svoboda, znalec brněnského podzemí.

Zpráva o dechberoucích objektech pod Brnem se rozletěla do světa a o jejich návštěvu projevily zájem i zahraniční filmařské společnosti. Prostory vodojemů jim rozhodně mají co nabídnout.

SYN "Ty průhledy a perfektní stavební práce, úhlopříčné pohledy do těch otvorů, máte pocit, že jdou do nekonečna. Dojem z tohoto prostoru je opravdu velmi výjimečný," dodal znalec brněnského podzemí, Aleš Svoboda.

Již zpřístupněný vodojem doplňuje v oblasti pod Žlutým kopcem ještě jeden cihelný a další dvě betonové nádrže z počátku 20. století. Do těchto nádrží je však zatím možné pouze slanit a pro veřejnost není přístup bezpečný. Do budoucna by ale měly být zpřístupněny postupně všechny čtyři vodojemy. Vstup do již otevřeného je povolen skupinám čítajícím maximálně patnáct osob a k prohlídkám jsou určeny čtvrtky a soboty.




PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu