Brňané mohou využívat službu sdílení aut

  • 18. srpna 2020,
  • 10:48,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brněnští řidiči čím dál více využívají službu sdílení aut. Oproti půjčovně umožňuje zápůjčku auta na krátký časový úsek, vůz se dá odemknout přes mobilní telefon a místo vyzvednutí si zájemce může zvolit podle svých potřeb. Služba je populární u studentů a mladých rodin.

Reklama

Carsharnig neboli sdílení aut je služba, která je u řidičů čím dál více populární. Také obyvatelé Brna mají možnost vypůjčit si auto na potřebnou dobu a vybrat si místo vyzvednutí.

"Sdílení aut obyvatelům velkých měst v dnešní době umožňuje prakticky to, aby fungovali bez svého auta a umí jim nabídnout prakticky plnohodnotnou alternativu k tomu jejich vlastnímu autu,“ řekl provozovatel carsharingu Jaromír Klimek.

K tomu, aby si zájemce mohl auto vypůjčit, je zapotřebí zvolit carsharingovou agenturu a na jejím webu se registrovat. Registraci je možné provést jak z počítače, tak mobilního telefonu. K dokončení registrace a získání přístupového hesla musí zájemce přiložit kopii dokladů, aby bylo možné ověřit jeho totožnost a vlastnictví řidičského průkazu. Po přihlášení pak stačí zadat platební kartu a vybrat si auto k vypůjčení.

"Konkrétní auto si vyberete na nějaké mapě, kde vidíte přímo polohy aut, která jsou rozmístěna v Brně, a vyberete si to, které vám nejvíce vyhovuje. Zarezervujete si jej na jakou dobu potřebujete, to může být na hodinu, na tři hodiny, nebo klidně na týdenní dovolenou,“ řekl Jaromír Klimek, provozovatel carsharingu.

U výpůjček na kratší dobu většina agentur neudává povinnost dotankovávat palivo. Auto by pak řidič měl zaparkovat ve stejné předávací oblasti, ve které si ho vyzvedl.

"Velkou výhodou, co se týče vracení v Brně, je to, že carsharingová auta mohou parkovat i v rámci rezidentního parkování, takže můžete to auto vrátit i na modré zóně,“ doplnil Jaromír Klimek, provozovatel carsharingu.

Sdílená auta využívají především studenti, kteří nemají auto vlastní, nebo mladé rodiny. Oproti výpůjčce auta z klasické půjčovny má totiž služba sdílení aut značné výhody.

"V carsharingu si to auto můžete vzít opravdu i na hodinu. Když půjdete do autopůjčovny a budete chtít auto na jeden den, tak se na vás budou tvářit kysele, to pro ně není zajímavý kšeft, nejraději vám ho půjčí na delší dobu. V carsharingu, tím, že ta auta mají bezobslužné ovládání, to znamená, že si přímo z mobilu to auto můžete odemknout, tak není problém si ho vzít i na tu jednu hodinu" vysvětlil Jaromír Klimek, provozovatel carsharingu.

V Brně jsou v tuto chvíli k dispozici desítky aut různých značek i modelů. Největší poptávka je po běžných osobních autech, zájem je ale také například o dodávky nebo elektromobily. Řidičům, kteří potřebují auto jednou za čas, se pravidelné využívání sdíleních aut může vyplatit nakonec víc než nákup vlastního vozu.




Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu