Na Dominikánské ulici se opět začne vařit pivo
- 9. září 2020,
- 8:51,
- Brno,
- Petr Hradský
Na Dominikánské ulici v centru Brna se opět začne vařit pivo. V Pivovarském domě Poupě se chmelový nápoj vařil už v 16. století. Objekt před sedmi lety koupil nový majitel a rozhodl se tuto tradici obnovit.
Pivovar Poupě stojí jen pár desítek metrů od Dominikánského náměstí a pivo se zde vařilo až do poloviny 19. století. Největší věhlas ale získalo na konci 18. století, kdy zde působil sládek František Ondřej Poupě. Právě na jeho odkaz chce majitel pivovaru Marek Tichý navázat.
„Sládek František Ondřej Poupě v rámci výroby piva věřil spíš opravdu svrchně kvašenému pivu. On samozřejmě znal spodně kvašené pivo daleko dříve, než v té polovině 19. století, kdy se to stalo i třeba v Plzni, Vídni nebo Mnichově běžnou produkcí. On ho znal to znal ale nevěřil mu, kromě toho tady tady neměl moc dobré podmínky k tomu aby ho vyráběl, zejména chladné sklepní hospodářství. Takže on se tady věnoval výrobě svrchně kvašeného piva, no a my, na jeho počest, se budeme věnovat téže činnosti.“ říká Marek Tichý – jednatel Pivovaru Poupě.
Kromě varny piva bude v objektu také restaurační zařízení. V současné chvíli stále probíhají stavební práce a vzhledem k tomu, že zde v 80. letech byl Dům stavbařů, je budova jako taková ve velmi dobrém stavu. Rekonstrukce se tak spíš týká technologické stránky provozovny.
„Samozřejmě musely se vyměnit všechny elektroinstalační, vzduchotechnické rozvody a ta stavba je hodně složité z hlediska požární ochrany. Protože nahoře je shromažďovací sál a tady dole taky bude prostor s velkým výskytem lidí. Takže aby to všechno fungovalo podle pravidel a předpisů, je to velice složitá věc. My jsme chtěli využít i sál, který tu je, a další prostory, aby tady vznikl jakýsi spolkový dům ale už ne pro stavbaře ale pro pivovarníky.“ doplňuje Marek Tichý – jednatel Pivovaru Poupě.
Vzhledem k typu piva, které se zde bude vyrábět nepředpokládá Marek Tichý každodenní provoz varny. Vše se bude odvíjet podle potřeby a poptávky. Myslí si ale, že se zde uvaří tisíc až dva tisíce hektolitrů ročně.
„Bude tady dvou nádobová varna v užitečném deseti hektolitrovém objemu. Budeme tady mít uzavřené tanky a CK tanky, díky čemuž bude zajištěna dobrá hygiena a protože zde budeme dělat svrchně kvašená piva, tak bude zajištěno i zdraví toho piva. Což by při otevřeném kvašení asi nebylo.“ dodává Marek Tichý jednatel Pivovaru Poupě.
Předpokládané dokončení stavebních prací je do konce září. V říjnu by pak mohla proběhnout kolaudace a hned potom se v tancích začne vařit první pivo. Odkaz známého sládka Františka Ondřeje Poupěte, tak budeme moci ochutnat ještě letos.