Olympii oživila výstava letadel

  • 17. září 2020,
  • 12:39,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Letecká amatérská asociace slaví 30. narozeniny výstavou letadel v Olympii. Asociace vznikla právě v Brně a proto se sem vrací s ukázkou sportovních létajících zařízení. Návštěvníci mohou vidět také klouzací padáky nebo rogala.

Reklama

Před třiceti lety vznikla v Brně Letecká amatérská asociace a své narozeniny slaví výstavou letadel v obchodním domě Olympia. Cílem expozice je představit dosavadní činnost asociace, která se od 17. března 1990 vypracovala k prestižní pozici v Čechách i zahraničí.

„Letecká amatérská asociace je v postavení, kdy jí uznávají všechny ostatní organizace, které mají vliv na létání v České republice, protože se nám podařilo dosáhnout pověření z ministerstva dopravy a tím pádem my jsme vlastně sami si správci nad těmi létajícími zařízeními,“ řekl prezident Letecké amatérské asociace Aleš Trtil.

„Díky úspěchům našeho průmyslu jsme v zahraničí uznáváni. Zejména naše technické kvalifikace a kvalita našich výrobků a výrobců, kteří exportují. V podstatě 90 procent letadel, které se vyrobí v České republice se exportuje do zahraničí,“ uvedl Jan Fridrich, viceprezident LAA.

Posláním Letecké amatérské asociace je vytvářet co nejlepší podmínky pro rekreační a sportovní letectví v České republice. Vydává pilotní i technické průkazy, spravuje odbornosti v deseti kategoriích, sdružuje tisíce pilotů a pořádá nespočet akcí. Jednou z nich je právě výstava letadel.

„Je tady 20 leteckých exponátů, všechno jsou to sportovně létající zařízení, které právě spadají do naší sekce. A je to od ultralehkých letadel nejmodernějšího provedení, jako že jedno vidíte tak lehce za mnou, až po historické exponáty,“ uvedl Jan Fridrich, viceprezident LAA.

Mezi exponáty mohou návštěvníci najít také první letoun, který asociace zakoupila pro výcvik pilotů, výkonný vírník, motorový paraglide Paraelement Thor nebo letoun Shark se sedadly v tandemovém uspořádání. Výstava by nevznikla nebýt vystavovatelů, kteří se rozhodli své letouny zapůjčit.

„Zároveň bych chtěl o to víc poděkovat těm našim pilotům, kteří si odřekli létání a mnohdy ten svůj historický exponát vytáhli z garáže a dali nám ho sem, abyste se mohli podívat, na čem se v těch devadesátkách začínalo létat,“ Aleš Trtil, prezident LAA.

Výjimečnost výstavy umocňuje také fakt, že nainstalovat letouny do prostor nákupního centra nebylo nic jednoduchého. Práce musely probíhat v noci, kdy není centrum v provozu a některé exponáty, které například váží kolem 350 kilo museli instalovat horolezci. Výstavu zastřešuje heslo „létání povznáší“ a právě o vyvolání povznášejícího pocitu její autoři snažili.

„Ti návštěvníci, když tady budou procházet, tak kromě toho svátku nákupu, který tady prožívají každodenně, tak si můžou prožít i ten dětský sen, kdy si říkali „kdybych tak mohl létat jako pták“,“ uvedl Aleš Trtil, prezident LAA.

Aspoň představu, jaké to asi je, povznést se v takovýchto strojích do oblak, si budou moci v nákupním centru Olympia návštěvníci vychutnávat do osmadvacátého září.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu