V Novém Lískovci vznikne park s kaplí

  • 28. září 2020,
  • 8:48,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Novém Lískovci vzniká park, který nabídne nejenom altány, lavičky a vyhlídky, ale také kapličku a vinohrad. V tuto chvíli se prostor čistí a připravuje pro novou zeleň. Městská část také vypsala soutěž na návrh kaple, která v Novém Lískovci už léta chybí.

Reklama

Na Kamenném vrchu už se postupně buduje nový park. V jeho dolní části směrem k sídlišti bude pro občany k dispozici přírodní park s lavičkami, altánky a místy ke grilování. O něco výše pak bude parkurové hřiště pro nadšené sportovce. A kdo si bude chtít užít duchovní atmosféru a krásný výhled, bude moci navštívit kapličku na vrcholu kopce.

„V Novém Lískovci totiž nikdy žádný kostelíček ani kaplička nikdy nebyly, protože kdysi patřil pod Lískovec a i naši farníci chodí buď na Mendlovo náměstí, do kostela, nebo do Starého Lískovce. A my bychom rádi, abychom tím získali jakýsi bod nebo místo, ke by se mohli lidé scházet i u nás,“ uvedla starostka MČ Nový Lískovec Jana Drápalová.

Městská část vypsala dvoukolovou soutěž na návrh kapličky a jedním z úkolů pro zúčastněné architekty bude vymyslet způsob, jakým se bude stavět. Na vrcholek kopce, kde má být umístěna, je totiž složitý přístup. Dalším úkolem bude určit, jak vysoké náklady bude stavba kapličky vyžadovat.

„My jsme připraveni část těch peněz dát z rozpočtu městské části a plánujeme také sbírku, která by doplnila to financování. Protože ale přesně ještě nevíme, kolik ta celá stavba bude stát, odhadujeme něco mezi pěti až deseti miliony, tak čekáme právě na výsledek té soutěže,“ doplnila starostka MČ Nový Lískovec Jana Drápalová.

V tuto chvíli se zaměstnanci firmy, která se městské části stará o údržbu zeleně, snaží odstranit náletové křoviny a vyčistit prostor budoucího parku.

„Další práce, co vím, tak budou stavební, bude se tam dělat nějaký sklípek, bude se dělat nějaká šachtička nebo možná studánka a podobně a bude se osévat nějakým lučním kvítím a podobně, teď na podzim,“ řekl Martin Friedl majitel firmy zajišťující údržbu zeleně.

A protože Jižní Morava se mimo jiné pyšní kvalitním vínem, rozhodla se městská část doplnit park vinohradem.

V bývalých zahrádkách plánujeme vinohrad, který by byl takovou připomínkou toho, že tady kdysi byly vinohrady kláštera na Mendlově náměstí a zároveň bychom tím chtěli připomenout kousek moravské krajiny, protože i Brno patří na Jižní Moravu a myslím, že bychom tady pro lidi mohli něco takového pěkného udělat,“ řekla starostka MČ Nový Lískovec Jana Drápalová.

Do projektu se rozhodli zapojit i občané, kteří nabídli organizaci včelařských kurzů pro děti a včely do parku. Starostka městské části Jana Drápalová doufá, že vše půjde podle plánu a k otevření kapličky dojde v roce 2022.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu