Brněnští vědci zkoumají parazity goril

  • 1. října 2020,
  • 9:27,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Tým brněnských vědců získává poznatky o parazitech a zároveň pomáhá během výjezdů do Afriky a Asie. V rámci projektu zaměřeného na horské gorily pravidelně vyjíždějí nasbírat materiál pro výzkum. To vede k prestiži českých vědců i k předávání zkušeností tamním pracovníkům.

Reklama

Tým vědců z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky už více než 10 let pracuje v různých zemích Afriky i Asie na výzkumu parazitů u primátů. Z posledního výjezdu, tentokrát do Rwandy přivezli materiál pro výzkum helmintů u horských goril a jejich práce pomáhá nejenom vyřešit záhadu úmrtnosti těchto primátů, ale také vyvinout nové metody a postupy.

„V našem týmu jsme relativně nedávno vyvinuli nový diagnostický protokol, kdy můžeme detekovat celé komunity těch helmintů. Momentálně můžeme tento protokol aplikovat i tady v ČR, protože máme aktivní další projekt, kdy se hodnotí komunity strongilidních hlístic u skotu na pastvinách,“ uvedla Barbora Červená, členka vědeckého týmu VFU Brno.

Protokol vyvinutý při práci s africkými primáty teď laicky řečeno mohou čeští vědci využít při práci s našimi typickými zvířaty, jako je například kráva. Své poznatky, metody a zkušenosti navíc brněnští vědci předávají dál. Součástí projektu je totiž také vzdělávání pracovníků přímo ve Rwandě.

„Což vlastně pomáhá tomu, že i potom v té zemi se dokážou nějakým způsobem poprat s těmi problémy.“ Řekla Barbora Červená, členka vědeckého týmu VFU Brno.

Do projektu jsou zapojeni také vědci například z Itálie, Španělska či Francie. Cílem je zjistit, zda paraziti goril mohou za jejich zvýšenou úmrtnost v posledních letech. Tým vědců na výjezdu sbírá vzorky jak samotných helmintů tak tkání goril.

„Tkáně se nemohou samy vyvážet, ale extrahovaná DNA už ano, takže jsme s kolegyní připravily vzorky, které se pak budou moci transportovat do České republiky a tady se budou dále zpracovávat, bude se s nimi dělat molekulární analýza a budou se zjišťovat různé linie hlístic, které parazitují u goril,“ uvedla Eva Jiroušová, členka vědeckého týmu VFU Brno.

U goril vědci nalezli několik druhů parazitů, většinou nepřenosné na člověka. Jsou to například určité druhy tasemnic či oblých hlístic. Výjezdy podobného typu nabízejí vědcům a brněnským institucím možnost získat nejen nové poznatky, ale i vytvářet nové příležitosti.

Otevírají se dveře pro další a další projekty, které pomáhají prestiži českého týmu díky tomu, že z toho vznikají kvalitní publikace, což přináší potom peníze těm institucím, ale samozřejmě to zlepšuje potom situaci v zemích, ve kterých pracujeme, protože tam pomáháme objasňovat některé konkrétní problémy,“ dodala Barbora Červená, členka vědeckého týmu VFU Brno.

Například ve Středoafrické republice tým zjistil, že tam existuje přenos parazitů mezi primáty a lidmi a nabídl možnosti řešení situace. Málokdo si možná uvědomuje, že lidé, kteří se vydají gorily pozorovat mohou být, pokud jsou nemocní, spíše rizikem pro gorily, než že by to bylo opačně.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu