Jurkovičova vila láká na umění

  • 8. října 2020,
  • 9:53,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Eva Eisler a Peter Demek opět vytavují v Jurkovičově vile. Poslední výstavu obměnili a svými díly znovu doplnili architekturu vily. Výstavu House Sitters bude možné navštívit do dubna příštího roku.

Reklama

V Jurkovičově vile mohou opět návštěvníci vidět díla Evy Eisler a Petra Demka. V loňském roce uvedli tito autoři výstavu s názvem Ve vile, kterou se nyní rozhodli proměnit v něco nového. V předchozí výstavě například autorka Eva Eisler kladla důraz na mužský princip a snažila se jej promítnout do výběru objektů i jejich rozmístění. To se však změnilo.

„Letos to tak jako obrátila a zdůraznila naopak ženský princip, který se projevuje v takových tanečních kresbách, ale hlavně ve skleněných objektech Venuší,“ vysvětlil Ondřej Chrobák, kurátor výstavy.

Proměna původní expozice byla pro autory výzvou a některé exponáty ušili vile přímo na míru. Jedná se o výběr prací převážně geometrických forem a výstava nese název House Sitters.

„To House Sitters je slovo, které nemá úplně český ekvivalent a je to ten člověk, kterému když jedete na dlouhou dobu své obydlí můžete pronajmout a ten člověk tam bydlí a stará se třeba o domácí zvířata a stará se o ten provoz,“ řekl Ondřej Chrobák, kurátor výstavy.

Tímto názvem se autoři pasovali na pomyslné strážce vily, kteří ji svými díly obohacují, dokud se neuklidní situace spojená s koronavirem a nebude možné vytvořit ve vile zcela nový projekt.

„Nelze vyloučit, že si zde v případě pokračující pandemie pobyt prodlouží Eva Eisler s Petrem Demkem, ale pokud vše půjde normálněji, tak se zde můžete těšit na výstavu dua mladých designéru Herrmann&Coufal, kteří připravují projekt Urob si sám, kde nabídnou návody jak si vytvořit předměty vlastníma rukama,“ popsal Ondřej Chrobák, kurátor výstavy.

Výstava House Sitters tradičně doplňuje samotnou vilu a představení architekta Dušana Jurkoviče. Během prohlídky, která je doplněná výkladem, mohou návštěvníci díla autorů porovnávat s architektonickými prvky budovy.

„Tady ta výstava si povídá s Jurkovičem spíš na úrovni vizuálu, dalo by se říct. V nějakých materiálech se psalo o kontrastu nějaké striktní Jurkovičovy geometrie k jemným křivkám Evy Eisler a Petra Demka. A myslím, že ten výklad, který se snaží vysvětlit návštěvníkům Jurkoviče, tak se pak přirozeně dostane k té výstavě,“ řekl Adam Čmiel, průvodce.

Díky objektům těchto autorů mohou návštěvníci najít nové cesty, jak vnímat umění a architekturu. Expozici bude možné navštívit do dubna příštího roku a místo na prohlídce je možné rezervovat předem.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu