Brnu-střed se nelíbí plány s Mendlovým náměstím

  • 8. října 2020,
  • 9:57,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Mendlovo náměstí vyžaduje v budoucnu komplexní opravy. Na tom, jak budou vypadat dílčí kroky se ale město s Brnem-střed dohaduje jen těžko. Městská část především nesouhlasí s aktuálním plánem provizorního zadláždění náměstí.

Reklama

Za 42 milionů chystá město opravit Mendlovo náměstí. V roce 2022, kdy město oslaví 200 let od narození Gregora Johanna Mendela, by měla být část náměstí předlážděna a bude zde umístěna socha Mendela. Přibude prostor pro pěší a dojde ke kultivaci prodejního místa. Tento záměr však rozdmýchává spor mezi městem a Brnem-střed. Městská část totiž nechala vypracovat návrh na komplexní úpravu náměstí, kterou však podle jejích zástupců plánovaná provizorní úprava zabrzdí.

„Již dlouhodobě, pátým rokem připravujeme komplexní přestavbu Mendlova náměstí, s tím, že bylo schváleno nové dopravní řešení, na základě čehož byla realizovaná architektonická soutěž,“ řekl Petr Bořecký, uvolněný člen ZMČ Brno-střed.

V září roku 2019 v soutěží zvítězil návrh autorů Michala Palaščáka a Michala Poláše. Pokud by došlo k realizaci jeho návrhu, náměstí by se zásadně proměnilo.

„Bylo by tam něco, co tam chybí, to je větší kus souvislé zeleně, měli by zklidněnou dopravu, to znamená, že by tam nebyl takový provoz, co je teď, měli by vytvořeno takové přirozené centrum Starého Brna, které tam teďka není,“ vysvětlil Michal Palaščák, autor vítězného návrhu.

Už na jaře v roce 2019 požadovala městská část Brna-střed po magistrátu, aby pokud bude realizovat dílčí úpravy Mendlova náměstí, zapadaly koncepčně do vítězného návrhu. Teď však město přišlo s provizoriem, které se městské části nelíbí.

„Ten návrh, který jsem viděl, je skutečně pouze oprava povrchu ve stávajícím stavu, takže to nevede ke zlepšení stavu na Mendlově náměstí, kdy víme, že nejhorší situaci tvoří chaotická doprava a právě toto je ten důvod, proč se nám ten záměr nelíbí,“ uvedl Petr Bořecký, uvolněný člen ZMČ Brno-střed.

Městská část má zároveň obavu, že pokud se teď bude investovat do provizoria, komplexní úpravy Mendlova náměstí se o desítky let odloží. Navíc podle architekta Palaščáka plánované předláždění do koncepce vítězného návrhu příliš nezapadá.

Já si myslím, že je to proti těm našim úpravám, že jestli se dá z toho použít určitý kousek dlažby… prostě tam, kde se bude dláždit, má být ten park,“ řekl Michal Palaščák, autor vítězného návrhu.

Brněnský radní Filip Chvátal se však vyjádřil, že k naplnění vítězného návrhu je stejně potřeba zajistit několik kroků, které jsou v tuto chvíli problematické. Jedním z nich je průraz Mendlova náměstí směrem k hlavnímu nádraží tak, aby mohla být efektivně řešena doprava. Aktuální úpravy proto mají alespoň částečně zušlechtit náměstí, než se bude moci přistoupit k realizaci vítězného návrhu.

Dlouhodobě tento vítězný návrh držíme, za současné politické reprezentace tady toto zatím stále platí. A co se týče té provizorní rekonstrukce, tak to je skutečně jenom úprava toho povrchu tak, aby pro občany byl co možná nejpřívětivější, ale rozhodně to neblokuje to finální řešení,“ řekl Filip Chvátal, radní, město Brno.

Petr Bořecký z Brna-střed se také domnívá, že je hlavním důvodem rychlého předláždění náměstí chystané výročí Mendela a umístění jeho sochy.

„Já bych si samozřejmě přál, aby obyvatelé Starého Brna nebyli bráni jako rukojmí této velké výzvy odhalit sochu tomuto velkému člověku,“ dodal Petr Bořecký, uvolněný člen ZMČ Brno-střed.

Podle města prý blížící se výročí není tím, co plán úprav odstartovalo.

„Je to poměrně zásadní věc, to výročí Mendela, je to věc, která se dala s tím ideálně spojit, aby to náměstí vypadalo konečně přívětivě vůči obyvatelům, ale jsou to dvě oddělené záležitosti, není to zásadní argument pro to, aby se teď upravovalo to náměstí,“ dodal Filip Chvátal, radní, město Brno.

Teď záleží na tom, aby obě strany našly řešení, jak uspokojit především potřeby občanů a zbytečně při tom neplýtvat časem ani zdroji.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu