Brněnští herci vzpomínají na Martina Havelku

  • 19. října 2020,
  • 11:01,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Se zesnulým hercem Martinem Havelkou se letos rozloučili jeho blízcí i kolegové herci. Vzpomínají na něj jako na divočáka, ale také jako na spolehlivého herce. Připomeňme si herce, který věnoval své nejlepší role brněnským divadlům.

Reklama

Divočák, český Charles Bronson, indián, skvělý herec i kamarád. Tak vzpomínají herci brněnských divadel na svého kolegu Martina Havelku, který nás v letošním roce po dlouhé nemoci opustil. Kariéru začínal v Divadle Husa na provázku, pokračoval v brněnském Národním divadle a posledních jednadvacet let byl ve stálém angažmá Městského divadla Brno.

„Martin Havelka byl myslím mimořádná osobnost, mimořádný herec, upřímný herec, takže jistě bude mnoha lidem chybět, ačkoliv to herectví je velmi pomíjivá profese,“ řekl Petr Gazdík, herec a režisér.

„On byl takovej prostě svojskej, byl to indián, na druhou stranu karatista, zabiják, dřevorubec,“ popsal Havelku herec Jakub Uličník.

Tak vzpomíná na Martina Havelku jeho kolega Jakub Uličník, se kterým hrál například v muzikálu Vlasy. Byl podle něj také divočákem, indiánem a dobrým kamarádem.

„Jedinej člověk, se kterým jsem měl před představením, který jsme hráli spolu, nějaký rituál, vtipnej, kterej vychází nejlépe ze zkoušení toho kusu. A to je zvláštní, vlastně s nikým jiným jsem neměl takhle jakože před tím, než jsme šli na jeviště nějakou jakoby blbost, která nás vždycky skoro rozhodila, ale patřila k tomu, takže tam musela bejt,“ doplnil herec Jakub Uličník.

Martina Havelku mohli diváci vidět například v roli Salieriho v Amádeovi, Petruccia v inscenaci Zkrocení zlé ženy a nebo Mefista. Podle jeho kolegů bylo vždy jisté, že do výkonu na jevišti dá vše a mohou se na něj spolehnout.

„Na tom jevišti je tak naplno, tak autentický, tak spontánní, tak napojený na partnera a na svůj vnitřek, že vás naprosto strhne. Že ty myšlenky ho napadají ne pidivteřinu před nebo pidivteřinu po, ale přesně, kdy mají. A čeká a donutí partnera, aby to taky tak bylo. Takže vás vyburcuje k nejlepšímu výkonu. Protože on počká, on na ty oči počká, počkal,“ řekla Alena Antalová, herečka.

„Martin byl ale jinak trošku zlobivý herec, dělal různý legrácky a různých věcí si dělal legraci a z kolegů si dělal legraci, ne vždycky uměl úplně přesně text, myslím v rámci těch zkoušek. Občas bylo potřeba, abychom se na sebe zamračili, to všechno proběhlo, to je normální. Ale vždycky jsem věděl, že až tu roli bude hrát, tak to bude přesně tak jak já si myslím, že by to být mělo,“ dodal Petr Gazdík, herec a režisér.

Martin Havelka se během života několikrát objevil i na televizních obrazovkách, ať už v seriálech Vyprávěj nebo Četnické humoresky, či ve filmech Balada pro banditu, Tacho či Fontána pre Zuzanu 2. získal ocenění na Festivalu divadel Moravy a Slezska 2019 za roli v inscenaci Jméno, kde hrál společně s herečkou Alenou Antalovou.

„Myslím, že jsme se měli rádi. On mě vždycky uviděl a zpíval Ali, Ali, Ali, Ali, vyhrajeme, vyhrajeme. Já jsem ho měla moc ráda,“ řekla herečka Alena Antalová.

Podle Aleny Antalové v tomto případě neplatí známé pravidlo, že každý je nahraditelný. Pro některé Martin Havelka, kterého ztratili nejen diváci, kolegové, ale i rodina, nahraditelný není.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu