Brno-jih chystá vytvořit přírodně rekreační areál

  • 19. října 2020,
  • 11:02,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Přírodně rekreační areál u řeky Svratky by měl vzniknout v Brně-jih. Tři vodní plochy by měly doplnit protipovodňová opatření města Brna. Po odstranění černých skládek v lokalitě přibude také zeleň a cesty pro pěší.

Reklama

V městské části Brno-jih začne vznikat přírodně rekreační areál mezi Dolními Heršpicemi a Přízřenicemi. Oproti sportovně rekreačnímu areálu Hněvkovského by měl být zaměřen na přírodu. V plánu je vytvořit tři vodní plochy propojené s řekou Svratkou.

„Chceme tady vytvořit protipovodňová opatření přírodě blízká, to znamená ochrana města Brna před vodou. My jsme tyto pozemky dali k dispozici, aby ty retenční prostory tady byly co největší, ale bohužel jsme limitováni stokou města Brna, to znamená, že se v těch vodních plochách můžeme pohybovat pouze po stoku města Brna,“ řekl starosta MČ Brno-jih Josef Haluza.

Tato povodňová opatření se budou podobat těm, která jsou již teď v blízkosti ulice Sokolova. Ovšem ve značně větším měřítku. Nové vodní plochy nabídnou také další možnosti využití.

„Chceme vyzkoušet v té první vodní ploše rostlinky, protože u nás máme koupací přírodní biotop, takže chceme vyzkoušet v té první části rostlinky, jestli se voda stačí pročistit, aby v tom druhém a třetím jezírku se lidé mohli koupat, tak jak tomu bylo v minulosti, tak, jak tomu bylo v minulosti, že se lidé koupali v řece,“ uvedl starosta MČ Brno-jih Josef Haluza.

Na vodních plochách by mohla vzniknout mola, odkud by bylo možné vyplout s lodičkami. Celý areál bude osázen stromy a keři a bude vhodný k procházkám.

„Budou tam pěšinky pro pěší, ale opravdu pro pěší, mám tím na mysli maminky s kočárky, není to o inlajnistech,“ doplnil starosta MČ Brno-jih Josef Haluza.

Úpravy čekají území o rozloze desítek tisíc metrů čtverečních. Po zkušenostech s tvorbou sportovně rekreačního areálu Hněvkovského městská část předpokládá, že vyčistit prostor bude náročné.

„Tady je to trošku něco jiného, ale opět se pohybujeme na území, kde na části byly právě tyto skleníky, kde jsou černé skládky a budeme se s tím muset popasovat,“ vysvětlil starosta MČ Brno-jih Josef Haluza.

V současné době je zpracovaná studie a městská část jedná jak s několika odbory magistrátu, tak se soukromým sektorem, tedy třemi majiteli potřebných pozemků. Prvotní odhad nákladů je 100 milionů korun, tato částka se však s úpravami projektu může měnit.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu